Начало

НОВО ЦЕННО ДАРЕНИЕ ЗА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА

 САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН

 

В навечерието на празника на Сливен - Димитровден, Регионална библиотека Сава Доброплодни получи ново ценно дарение луксозният  албум Вдъхновен от Стивън Кинг на художника Петър Станимиров. Албумът е от специално лимитирано колекционерско двуезично издание /формат 35х50/ отпечатано в 500 екземпляра от ИК Изток-Запад  като екземплярът подарен на библиотеката е номериран от художника под № 177.

Албумът Вдъхновен от Стивън Кинг, с включените в него 29 илюстрации, е пътеводител от света на най-зловещите и провокативни кошмари, съновидения и неизживени спомени, които разкриват една вдъхновяваща, артистична и достойна форма на изкуството, допълваща впечатляващите текстове на Стивън Кинг. Представените от Станимиров авторски илюстрации са от български и чужди издания на книги на Кинг от началото на 90-те години на миналия век и до момента.

Първите произведения на Стивън Кинг, утвърдени с визуалния и стилистичен печат на Петър Станимиров /Peter Stan/ се появяват в България в началото на 90-те години на миналия век. Станимиров не просто рисува, вдъхновен от Кинг; той е човекът, изцяло отговорен за навлизането и налагането на писателя на българския книжен пазар. В този смисъл Станимиров е едновременно художник, издател и популяризатор на Кинг. Наред със Стивън  Кинг, със слава се увенчава и самият Станимиров името му става визуален и дори семиотичен синоним на Краля, а рисунките му се превръщат в разпознаваеми и ключови символи на цяла мини епоха... Тази епоха вече е история, при това история с приятен вкус, а албумът  Вдъхновен от Стивън Кинг ни среща и с познати, и с непознати образи от нейните хроники

Художникът Петър Станимиров е творчески посланик на три поколения. Роден е през 1952 г. в София. Завършил е специалност Приложна графика в Националната художествена академия - гр.София. Член е на Съюза на българските художници. През 80-те години на миналия век той е един от художниците в емблематичното комиксово списание Дъга. Пътят на Станимиров минава от комикса в книгоиздаването като в началото на 90-те години създава издателство Плеяда, специализирано в издаването на художествена литература, богато илюстрирани издания за деца и комикси. През 1995 г. основава издателство Мега специализирано в издаването на книги-игри. От 2000 до 2011г. е водещ художник и арт директор в Хемимонт Геймс студио за компютърни игри. Работи като илюстратор за редица български и чужди издателства.

Петър Станимиров е познат на сливенската публика от участията си в самостоятелна изложба-илюстрации в рамките на XIV Национален фестивал на детската книга - 2012г.  и в колективна изложба на носителите на Националната награда Константин Константинов за принос в детското книгоиздаване в категория Илюстратор в рамките на XV Национален фестивал на детската книга - 2013г. Той е носител на Националната награда Константин Константинов в категория Илюстратор за 2012г.

Колекционерският албум на Петър Станимиров Вдъхновен от Стивън Кинг е на разположение на читателите в отдел Изкуство на регионалната  библиотека. 

Начало страница