Начало

 

РБ “С.Доброплодни” отчете резултатите от конкурса “ЕС през детските очи”

 

          Резултатите от конкурса за рисунка и  литературния конкурс на тема “ЕС през детските очи” бяха отчетени в РБ “С. Доброплодни” – Сливен  на  31 май 2005 г. В него участваха 311 деца, разделени по регламент в две възрастови групи – 10-13 г и 14-16 г.  230 деца участваха с рисунки, а 81  написаха специално за случая есе или приказка, всички – ученици от  от градове-партньори по проекта на Министерството на културата и туризма  и Регионална библиотека “С. Доброплодни” – Сливен по  Комуникационната стратегия на Правителството за присъединяване на България към Европейския съюз. Той  се реализира в партньорство  с областната  библиотека в гр. Ямбол и градските читалищни библиотеки  в градовете  Нова Загора, Твърдица и Поморие.

            В първата група първа награда за рисунка получи 12-годишната Вергюл Ибиш от гр.Нова Загора, втори е седмокласникът Калин Георгиев също от гр.Нова Загора, трети е Иван Кашлаков - 12 г. от гр.Сливен. Във втора възрастова група първа и втора награда не се присъждат, а третата награда бе за Вельо Велев на 14 г. от гр.Нова Загора. В раздела за литература при по-малките първа награда бе за Женя Георгиева от гр.Твърдица втори е Георги Иванов – шестокласник от гр.Твърдица, трета е шестокласничката от гр.Ямбол Дияна Калайджиева. Специална награда за най-малък участник получи първокласничката Мария Куртева от СОУ “Ив. Вазов” – гр. Поморие.

            Във втора група наградите отидоха съответно при Станислав Петров – 9 кл., ПМГ “Д. Чинтулов”, Анита Йоргова – 7 кл., гр.Нова Загора и Мариета Добрева-14 г., гр. Твърдица. Раздадени бяха и шест поощрения. Отличените получиха много предметни награди, осигурени по линия на проекта “ЕС през детските очи” и специални  награди от Британското посолство в София - книжки, албуми, ученически пособия, принадлежности за рисуване, сувенири с емблемата на ЕС.

            Директорът на Регионалната библиотека Росица Петрова благодари сърдечно на всички участници в конкурса, като изрази надежда, че децата ще се включат активно и в следващите дейности по проекта.

            Стартът на проекта в Сливен бе даден на 21-ви март 2005 г. на работна среща в КДК. Бяха проведени общоградски и междуградска викторини - състезания, литературен конкурс и конкурс за рисунка, изложби, с които се целеше запознаване на участниците с нови понятия, обогатяване на тяхната лексика, формиране на собствено мнение по някои важни въпроси за присъединяването на България към ЕС, осъществяване на неформални контакти. Проведе се и on-line дискусия  и заключителен семинар по проекта.

Начало на страницата