Начало

ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР ПОСВЕТЕНА НА ТВОРЧЕСТВОТО НА ВАЛЕНТИНА РАДИНСКА СЕ ПРОВЕДЕ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ”

 

На 31 март 2014 г., от 17:00 ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, се проведе една дългоочаквана среща с творчеството на родената в Сливен талантлива и обичана българска поетеса Валентина Радинска. Залата се оказа тясна да побере всички нейни близки, приятели и почитатели и се превърна в истински празник на поезията.

Валентина Радинска е родена в на 11 септември 1951 г. в град Сливен. Следва две години българска филология в СУ “Климент Охридски”, след което продължава следването си в Литературния институт “Максим Горки” в Москва, където се дипломира през 1976г.

Работи като журналист във в. “Народна младеж”, а после – 12 години като редактор в Студия за игрални филми “Бояна”. От 1992 до края на 1994г. завежда отдел “Цивилизации” във в. “Континент”. От декември 1994г. работи като редактор, а от юли 1999 до юли 2002г. – като главен редактор на сп. “Европа 2001”. От 1996 до 2008 г. заедно с проф. Симеон Янев води спецкурс по творческо писане, а в последните 4 години – и магистърски семинар по същата специалност в СУ “Климент Охридски”. През март 2002 г. Валентина Радинска създава неправителствената организация “Живот с ДЦП” (детска церебрална парализа) и работи по проекти, свързани с проблемите на семействата, които отглеждат вкъщи деца-инвалиди. Автор е на три реализирани документални сценария на социална тема, както и на сценария на телевизионния филм на БНТ – “Птицата” (2003).

Валентина Радинска е автор на седем книги със стихове: “Към мен върви човек” (1977); “Нощна книга” (1983); “Не” (1988); „Чистилище”(1992); „Всичко” (1995); „Поне” (2001); „Дъждовете” (2009); „Употреба на свободата” (2013); „Времена. Избрано” (2013). През 2013 г. излиза документалният й роман „Ние с Коко”, а през 2014 г. неговото допълнено издание. Тя е автор и на литературно-критическото изследване “Димчо Дебелянов и Повелителят на вълците” (1997), за което получава наградата за критика на в. „ Век 21”. През 1998 г. получава Националната наградата “Мара Белчева” за цялостно поетично творчество. Носителка е и на награда от конкурса на в-к “Труд” “Златен ланец”. За преводите си на поезията на голямата руска поетеса Марина Цветаева, Валентина Радинска е носител на Съюзната награда на Съюза на преводачите в България за 1992 г. Тя е член на Сдружението на българските писатели и на ПЕН-клуба. Нейни стихове са превеждани на всички европейски езици, и са включени в пет англоезични антологии, издадени в САЩ, Канада и Англия.

Литературната вечер започна с рецитал по стихове на Валя Радинска изпълнени от Е.Ненчева под съпровода на цигуларката от Сливенския симфоничен оркестър Дарина Григорова. Литературен портрет за В.Радинска представи поетесата Петя Александрова. Специално място бе отделено и  на документалния роман на Радинска „Ние с Коко”, посветен на съвместния й живот с режисьора Крикор Азарян, за когото тя казва: ”Той беше моят учител по живот. Водеше ме през лабиринтите му и през трънливите му пътеки с лекотата и мъдростта на магьосник, който притежава вълшебна пръчица. А той имаше такава пръчица  - това беше неговото сърце: най-доброто, най-щедрото и най-голямото сърце на света”.

Вечерта продължи с емоционален разговор между публиката и поетесата. Валентина Радинска отговори на много въпроси, сподели творческите си планове. И разбира се обеща вече по-често да се връща в родния Сливен.

Начало страница