Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРИКЛЮЧИ ДЕТСКАТА ТВОРЧЕСКА  РАБОТИЛНИЦА
„ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА – 2019”

 

За четиринадесета поредна година, през месец юли, РБ ”Сава Доброплодни” организира за децата на Сливен творческа работилница „Лято в библиотеката”.

И тази година интересът към инициативата на библиотеката беше много голям. Независимо от изненадите на лятното време, всеки делничен ден от 9:00ч. до 12:00ч., над 35 деца на възраст от 7 до 10г. посещаваха организираните занимания. Ежедневно занятията стартираха със забавен час по четене. В рамките на един астрономически час децата четяха  произведения на български и чужди детски автори останали извън „досадните и задължителни” училищни списъци за лятно четене. Умело подбраните книги на съвременни автори привлякоха интереса на малките читатели и превърнаха четенето в забавно и приятно изживяване. В края на всеки час по четене децата обсъждаха прочетеното, естествено и непринудено коментираха това, което ги е впечатлило, предлагаха свои варианти за край на историите. Те искрено се забавляваха и с представените от библиотекарите драматизирани откъси от произведенията и с желание и ентусиазъм се включваха в тях и като актьори.

На децата гостуваха и писателите Ненко Генов и Валерия Андреева. В истински празник се превърна премиерата на романа „Сбогом, дневнико!” на Ненко Генов. Децата споделиха мнения за героите и техните забавни приключения, зададоха много въпроси на автора, получиха автограф. На премиерата присъства и екип на издателство „Хермес”, което реализира този интересен издателски проект.  Валерия Андреева представи книгата си „Пролетните курабийки на Баба Марта" - една забавна история за трите дъщери на пролетта  – Синята фея, Зелената фея и Розовата фея, които с радост гостуват на своята Баба Марта и с вдъхновение приготвят за първи път пролетни курабийки по нейната рецепта.

Освен часовете по четене, в ежедневната програма на работилницата бяха включени и интересни тематични занимания посветени на историята на книгоиздаването, на правилата за добро здраве, на приятелството и етиката в отношенията, на  модата, музиката и театъра,  на растителния и животинския свят и тяхното опазване. Специално място бе отделено на  любимите на децата теми за света на динозаврите, за планетите и космоса, за пиратите – разбойници, но и ловци на приключения, за рицарите – герои на честта и благородството, за загадъчния свят на фантастичните същества и др.

Специално място бе отделено и на модерните технологии. По любопитен и интересен начин децата се запознаха с историята на програмирането и визуалното програмиране с робота Финч. Като забавно приключение преминаха часовете по програмираме с героите от „Замръзналото кралство”.

По традиция децата се запознаха и с магията на театъра, с различни техники при изработването на театрални кукли, с професията на актьора и режисьора. Те сами подготвиха и представиха театрални етюди по популярни детски книги.

Както винаги най-весело и забавно беше в часовете за практически занимания: децата рисуваха, моделираха, изработваха картички, книгоразделители, кутии за спомени, усвоиха тайните на оригами и др.

По традиция лятната творческа работилница приключи със специално тържество – бал на талантите. На импровизирана сцена децата изпълниха любими песни, стихотворения и танци, участваха в забавни викторини, споделиха весели случки и забавни недоразумения случили се по време на заниманията, разказаха за новите си приятелства.  Пак по традиция всеки от участниците в творческата работилница получи като подарък от библиотеката грамота и хубава детска книга с пожелание за много приятни мигове в чудния приказен свят.

Лятната творческа работилница РБ ”Сава Доброплодни” завърши, но инициативите на културната институция за поощряване на детското четене през летните ваканционни дни продължават. До 15 септември всички деца, които са читатели на библиотеката, могат да се включат в кампанията „Забавно лято с книга“. За най-активните малки читатели ще има разбира се и много награди.

 

Начало страница