Начало

ПРИКЛЮЧИ ЛЯТНА ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА-2015 ОРГАНИЗИРАНА ОТ РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” - СЛИВЕН

 

За десета поредна година РБ ”Сава Доброплодни” организира за децата на Сливен творческа работилница „Лято в библиотеката” - за смислено и приятно прекарване на свободното време във ваканционните дни.

И тази година заниманията предвидени в програмата се радваха на голям интерес. Независимо от изненадите на лятното време, всеки делничен ден над 40 деца на възраст от 6 до 10 г. посещаваха занятията. Те се събираха всяка сутрин в една от читалните на библиотеката, за да участват в забавния час по четене като четяха любими произведения на популярни български и чужди детски писатели.

Освен часовете по четене, в ежедневната програма на работилницата бяха включени и тематични занимания на интересни за децата теми като: „Моята библиотека  - моят остров на съкровищата”; „Книга как се прави /история на книгата/”, „Забавно природно училище”, „Вкусна география”,  както и  теми свързани с правилата за добро здраве, приятелството, модата, музиката, театъра и др. Акцент в програмата тази година бяха теми свързани с  историята и знаковите места и личности на Сливен. Като истински изследователи децата се запознаха с любопитни факти свързани с възникването на Сливен и развитието му през вековете, научиха повече за известни сливенски възрожденски дейци, за символите на града, за традиционните обичаи, за природните забележителности... Ден по ден децата  попълваха карта на обектите, които трябва да посети и познава всяко сливенско дете. Всяко тематично занимание свързано с историята и забележителностите на града беше придружено с посещение на музеи, галерии, паметници /Къща – музей „Добри Чинтулов”, Къща – музей на Сливенския бит, Национален музей на текстилната индустрия, Художествена галерия „Димитър Добрович”, паметника на Хаджи Димитър, Часовниковата кула, административната сграда на природен парк „Сините камъни”/. За съжаление високите летни температури осуетиха част от предвидените в програмата екскурзии в града. За сметка на това, в два поредни дни децата рисуваха паметните места на Сливен вдъхновени от легенди, предания, разкази и спомени за тях.

Както всяка година и тази най-весело и забавно беше в часовете за практически занимания. В тях децата рисуваха апликираха, изработваха картички, оригами, кукерски маски, гривни и амулети, пана от природни материали.

По традиция лятната творческа работилница приключи със специално тържество, на което децата изпълниха любими песни, стихотворения, акробатични номера, споделиха весели случки и забавни недоразумения по време на заниманията, разказаха за новите си приятелства. В края на тържеството директорът на библиотеката, Росица Петрова-Василева, връчи на всяко дете грамота и награда с пожелане за много приятни мигове до края на ваканцията.

С организираната лятна творческа работилница РБ ”Сава Доброплодни” за поредна година  направи ваканцията на малките си читатели по-весела, забавна и неповторима.

Начало страница