Начало

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН ПРЕДСТАВИ КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2019 ГОДИНА

 

Над четиридесет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2019г. бяха представени на 31 януари 2020г.  в Регионална библиотека Сава Доброплодни, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон.

Голямо беше жанровото разнообразие на включените в представянето книги. В раздел Поезия, поетът Тенко Тенев представи 11 книги като специално място бе отделено на  сборника с любовна лирика на Станка Пенчева С очите на новородена, издаден по повод 90г. от рождението й. В представянето бяха включени и стихосбирките: Листа от вятър на Деньо Денев, Докато гледат очите на Камен Васевски, След дъжда на Бисер Бойчев, Неми думи и Прозорец от спомени на Кети Бозукова, Стихотворения на Росен Славилов и др.

В обзора на книгите в раздел Проза литературният критик Димитър Бечев представени 11 книги, сред които: романите Отвъд бялата черта на Гиника Събева-Лумбарева и Влахос на Николай Янков и Елена Щерева; книгата с есета и портрети Аз съм българка на Петя Александрова, спомените на Николай Калайков За Сливен откровено и носталгично, сборникът Литературен пъзел на Христина Димова, антологията Живот с усмивка и една въздишка на Николай Домусчиев и др.

Седемнадесет бяха представените книги в раздел отраслова литература, включващи изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, архивистика, родови изследвания, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, каталози на изложби, между които: Родът на Джагаровите на Стефан Джагаров, Житие и страдания грешнаго Методия на проф. Методий Григоров, том втори и трети на сборника Сливенци. Старите родове        , книгата на Атанас Скатов Над 8000м. Лхотце и Еверест на един дъх + Денали дневникът на един веган, алманахът Нашето медицинско поколение на д-р Мария Тодорова,  изследването Да рисуваш красота на Атанас Цонков, посветена на живота и делото на живописеца Христо Тодоров, Художникът Александър Петров на Величка Димитрова и др.

Представени бяха и няколко издания на  РБ Сава Доброплодни: био-библиографски указател Станка Пенчева посветен на 90г. от рождението на поетесата, със съставители д-р Р.Петрова-Василева, Галя Чолакова и Росица Иванова; сборникът с доклади Фантазия и хумор в съвременната детска литература под съставителството на д-р Р.Петрова-Василева; каталогът Мая Бочева. Изложба илюстрации.

В новата рубрика на прегледа, Другият прочит, писателят Любомир Котев представи своя поглед върху романа Градът на слънчевия небосклон на Стефан Чолаков, сборника  с драми Пътеки на вятъра от Соня Келеведжиева и върху втора част на преработеното и допълнено издание Предишна памет: Спомени за писатели на Камен Васевски.

В края на вечерта беше прочетен поздравителен адрес към сливенските автори и организаторите на литературното събитие от РБ Сава Доброплодни, и бяха връчени цветя изпратени от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Събитието беше уважено и от Димитринка Петкова зам.областен управител.

Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от сливенската регионална библиотека вече повече от двадесет години като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги

Начало страница