Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН БЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2013г.

 

Над 60 книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2013 г.бяха представени на 31 януари от 17. 00 ч. в Регионална библиотека Сава Доброплодни в рамките на Петъчния литературен салон. Превърналото се в традиция литературно събитие събра на едно място писатели, изследователи, литературни критици и почитатели на поезията и прозата, търсачи на нови постижения в областта на документалистиката, историята на края, архивистиката, родовите изследвания.

В представения пред публиката литературен обзор литературният критик Димитър Бечев /за раздел проза/ и поетът Тенко Тенев /за раздел поезия/ акцентираха върху творческите постижения  на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели.

Прегледът показва, че през миналата година са издадени 15 стихосбирки с автори Кети Бозукова, Илко Илев, Михаил Илийков, Добри Недев, Георги Славов, Щилиян Щилиянов, Кети Семова, Дора Чолакова, както и 36 книги  романи, новели, повести, разкази, спомени, публицистика и литературна критика, историко-краеведски и родови изследвания и сборници, пътеписи, биографични и есеистични издания, изследвания в областта на църковната музика и др. Автори на художествени прозаични книги през 2013г. са Анна Малешкова, Сава Пеев, Николай Домусчиев, Валентин Найденов /посмъртно/, Коста Джелебов, Коста Илиев и др. Интерес представляват и спомените от първо лице на събития от антифашистката борба на последния жив партизанин от отряд Хаджи Димитър Кръстьо КировГоран. Не са забравени и децата - издадени са две детски книги Може би съм рибка, мамо? на талантливата сливенска поетеса Петя Александрова и сборникът с разкази Искааам! Истории на пораснали деца на носителите на Националната награда Константин Константинов в категория автор и за цялостен принос, в периода 2004-2012г., издаден от РБСава Доброплодни-Сливен в рамките на петнадесетото издание на Националния фестивал на детската книга /май 2013/.

Важно място  в обзора се отделя и на публикациите свързани с историята на родния край и на просветното дело в Сливен на изследователите - краеведи Цвета Башева, Иван Иванов, Жеко Танев, на родовите хроники на Николай Домусчиев и Мария Захариева, както и на уникалните трудове в областта на църковната музика и богослужения на академик Методий Григоров

След представянето, директорът на Регионална библиотека Сава Доброплодни, Росица Петрова-Василева, поздрави авторите с творческите им постижения като им пожела много вдъхновение и сполуки и през новата година.

Начало страница