Начало

Историческият роман “Бозгуна 1912-1921 г.” бе представен в РБ “С.Доброплодни”

На 31 май 2006 г. /сряда/ в РБ “Сава Доброплодни”, Читалня № 2, от 17.30 ч. бе представен историческият роман на д-р Георги Стоянов “Бозгуна 1912-1921 г.”. Събитието бе със специалното участие на Петър Добрев.

Авторът д-р Георги Стоянов е посветил романа си на всички бежанци от Източна и Западна Тракия, станали жертва през 1913 г. , на всички интернирани и безследно изчезналите и на техните живи потомци, които днес живеят в България. Историческото четиво обхваща периода от Балканската война 1912 г., бягството през лятото на 1913 г. на четири нещастни фамилии, бежанци от Източна Тракия /от които произлиза автора/ до Свободна България, описани са митарствата на две фамилии в период на три изтощителни войни, донесли на родината ни две национални катастрофи и загуба на още български земи, както и потресаващите издевателства в онези времена на башибозука над българското население от Източна и Западна Тракия.

В книгата са публикувани няколко фамилни снимки и документи за оземляването на бежански семейства през 1926 г. в землището на с. Малко Чочовен. Има и обяснения на турцизмите, използвани в текста, за да се предаде автентичната атмосфера на описания исторически момент.

“Бозгун” означава поражение, крах, разгром; разбит, разгромен.