Начало

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

ПРЕДСТАВЯ КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ

НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2019 ГОДИНА

 

Над четиридесет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2019 г. ще бъдат представени на 31 януари 2020г., от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон. Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от сливенската регионална библиотека вече повече от двадесет години като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги

Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги: 11 книги с поезия, 12 - с проза за възрастни /романи, разкази, повести, спомени, драми, есета, новели, пътеписи/, 1 сборник с литературни творби от Националния литературен конкурс „Да уловиш звезда” и 17 книги с изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, архивистика, родови изследвания, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, каталози на изложби. Част от изданията, появили се на книжния пазар през изминалата година, вече са имали своята премиера. За други литературният обзор е първо представяне.

Продукцията на сливенските автори по традиция ще бъде представена от Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за раздел „поезия”/ и от литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека  „Г. С. Раковски” – гр. Ямбол /за раздел „проза”/.За пръв път тази година със свои критични бележки в представянето ще се включи и писателят Любомир Котев, в новата рублика „Другият прочит”. Той ще представи своя поглед върху някои от издадените през 2019г. книги, които вече са имали своята премиера пред сливенската публика.

 

Начало страница