Начало

ДВЕ КНИГИ НА АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ

БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ В РБ С. ДОБРОПЛОДНИ

 

       На ноемврийския Петъчен литературен салон бяха представени книгите на писателя Александър Томов Мечът на групировката и Концерт за лешояди от Серия Лешоядите на ИК Хермес. Събитието  се проведе на 30 ноември 2007 г. /петък/ в Читалня № 2 от 17.00 ч.

    Александър Томов е роден през 1954 г.в София. Поет, белетрист и кинодраматург. Автор е на над 20 книги. Сценарист е на филми, най-известните от които са "Елегия", "Романтична история", "Характеристика", "Мечтатели", "Смъртта може да почака" и други. Особено популярни са трилогиите му "Корупция", "Новобогаташи", "Четвъртата власт". Бил е председател на Националния съвет за радио и телевизия.

       Писателят Александър Томов е добре познат на българските читатели със своята остра социалнопсихологическа проза, в която като в огледало се отразяват проблемите на нашата съвременност. Поредицата романи от Серия Лешоядите са динамични, силно интригуващи и драматични в най-хубавия смисъл на думите. Те са една поредица  за жоивота на днешния българин отчаян и вярващ, губещ и печелещ, страдащ и мечтаещ, отричащ и приемащ прехода с всичките му зашеметяващи промени. Поредица за власт и пари, за пагубната им роля в съвременния свят. Истината за нас самите, която се чете на един дъх.

     Новата мисия на Александър Томов, според критиката е:

      ... обществен трибун, будител на заспалата ни съвест, едва ли не прорицател на нашето време. Томов е феномен. Той е роден талант, изкусен разказвач, умело дозиран романтик, придържащ се към проверените жанрови форми - класически песенен стих, сказова проза, авантюрен роман, в който вплита иронично-пародийни критични нотки. Предпочита динамично атрактивната сюжетна линия, изпъстрена с внезапни промени в повествователния темп. ... Целта му е да шокира, да ни разтърси и да ни извади от дрямката, в която сме изпаднали.

 /Борислав Гърдев/