Начало

 

Литературен маратон, посветен на Международния ден на детската книга, 

ще се проведе в Сливен на 2 април

 На 2 април, в 10,00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и в училищата: II ОУ ”Христо Ботев”, IVОУ ”Димитър Петров”, V СОУ ”П.К.Яворов”, XСОУ ”Йордан Йовков”, XI СОУ „Константин Константинов”, XII ОУ”Елисавета Багряна”, НУ ”Васил Левски” ще стартира литературен маратон посветен на Международния ден на детската книга и на 130г. от рождението на Ал.Милн - автор на книгата „Мечо Пух”.

"Мечо Пух” е една от най-популярните книги за деца въпреки че авторът ѝ казва за нея, че тя е предназначена не толкова за деца, колкото за детето във всеки възрастен.Тя е първата от поредицата истории за плюшеното мече Мечо Пух, Кристофър Робин и техните приятели от Голямата гора. Издадена е през 1926г. и постига незабавен успех както в Европа, така и в САЩ. Приема се еднакво добре от деца и възрастни. През 1996г. WaterStone’s – водеща издателска фирма в Англия, поставя книгата на 17-то място сред стоте най-четени книги на XX век. На 4 февруари 1966 г. Мечо Пух за първи път се появява в анимациите на Дисни - филмчето “Мечо Пух и меденото дърво”. Книгите и филмите за Мечо Пух са преведени на 29 езика и могат да бъдат намерени в 38 държави.

 Литературният маратон се организира по инициатива на регионалната библиотека с подкрепата на издателствата „Егмонт България” и „Пан”. В продължение на 1 астрономически час над 500 деца ще четат любими откъси от кн. „Мечо Пух”.

Всеки участник в четенето ще получи цветно илюстрирана брошура с бележки за автора Алън Милн и включени част от най-запомнящите се мисли и фрази на знаменитото мече, а на училищните библиотеки от училищата включили се в маратона РБ”Сава Доброплодни” ще подари по 1 екземпляр от книгата.