Начало

РБ “С. Доброплодни” представи книгата “Беседи с Рудар”

В последния петък на месец март Регионална библиотека “Сава Доброплодни” - гр. Сливен организира премиера на книгата на Константин Младенов “Беседи с Рудар”. Проф. дфн Стефана Димитрова, дъщеря на Рудар, бе специален гост на събитието, което се проведе на в Читалня № 2 на РБ “С. Доброплодни.

Изтъкнатият писател и литературен критик от сливенския край Петър Димитров – Рудар /1906 – 1994 г./ е автор на книги за деца, критик на детската литература и неин теоретик, публицист, документалист и оратор с международно признание и изяви. Автор е на първите учебници и христоматии за детска литература. Голямата му любов към природата и туристическото движение са вероятната причина, според критиката, за първите му изяви в литературата и за неговото житейско и творческо дълголетие. Рудар е автор на над двадесет книги, голяма част от тях са с разкази за деца и юноши. Голям е приносът му и като познавач на руската литература.

В предговора си към книгата “Беседи с Рудар” Константин Младенов изтъква, че е събрал разговорите си с автора, водени през пролетта, лятото и есента на 1983 г. в дома на Рудар на ул. “Незабравка ” в София. Макар вече и да гонел осемедесетте, творецът “винаги беше в отлична форма – продължаваше да обикаля из страната за срещи със своите читатели и слушатели”, пише Младенов. Изданието съдържа снимки от личния архив на Рудар, животопис, библиография, азбучен показалец на имената, както и послепис от Стефана Димитрова “Баща ми в моите спомени”. Премиерата на книгата бе в рамките на инициативата Петъчен литературен салон.