Начало

РБ С. Доброплодни представи книгата Беседи с Рудар

В последния петък на месец март Регионална библиотека Сава Доброплодни - гр. Сливен организира премиера на книгата на Константин Младенов Беседи с Рудар. Проф. дфн Стефана Димитрова, дъщеря на Рудар, бе специален гост на събитието, което се проведе на в Читалня № 2 на РБ С. Доброплодни.

Изтъкнатият писател и литературен критик от сливенския край Петър Димитров Рудар /1906 1994 г./ е автор на книги за деца, критик на детската литература и неин теоретик, публицист, документалист и оратор с международно признание и изяви. Автор е на първите учебници и христоматии за детска литература. Голямата му любов към природата и туристическото движение са вероятната причина, според критиката, за първите му изяви в литературата и за неговото житейско и творческо дълголетие. Рудар е автор на над двадесет книги, голяма част от тях са с разкази за деца и юноши. Голям е приносът му и като познавач на руската литература.

В предговора си към книгата Беседи с Рудар Константин Младенов изтъква, че е събрал разговорите си с автора, водени през пролетта, лятото и есента на 1983 г. в дома на Рудар на ул. Незабравка в София. Макар вече и да гонел осемедесетте, творецът винаги беше в отлична форма продължаваше да обикаля из страната за срещи със своите читатели и слушатели, пише Младенов. Изданието съдържа снимки от личния архив на Рудар, животопис, библиография, азбучен показалец на имената, както и послепис от Стефана Димитрова Баща ми в моите спомени. Премиерата на книгата бе в рамките на инициативата Петъчен литературен салон.