Начало

СИЛЕН СТАРТ НА НОВИЯ ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

С две премиери на нови книги стартира новият творчески сезон в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен: на романа „Чамкория“ на писателя Милен Русков и на стихосбирката „Небесна вода“ на поетесата Виолета Калайджиева.

На 30 септември 2017г. бе представена книгата „Чамкория”, на  нашумелия с романа си „Възвишение” писател Милен Русков. Въпреки необичайния ден и час на срещата/събота, 11:00ч./, събитието събра в библиотеката много почитатели на творчеството на Русков. В откровен разговор с публиката писателят  сподели: “…Исках да направя мащабно платно, панорама на времето. Това е най-панорамната моя книга, с много персонажи, образи, богата картина.“ За процеса на писане на романа Русков сподели: „..При мен писането е като навлизането в къртичина: колкото по-дълбоко навлизаш, толкова повече неща изскачат. Неочаквани подробности, обстоятелства... Аз например съм сравнявал по стари снимки цялата улица „Мария Луиза" от „Света Неделя" до Лъвов мост, какво има адрес по адрес…. Писането за мен е опознаване на друг свят, който се разкрива пред очите ти като непознат континент.“

Освен за книгата, Милен Русков говори и за игралния филм „Възвишение“, по неговия роман,  който предстои да излезе по кината през следващия месец.

В продължилата близо два часа среща авторът отговори и на много въпроси на публиката свързани с творческия процес по създаване на книгите му, изборът на теми и идеи, както и за основните правила, според него, за създаване на качествена книгата.

Премиерата на стихосбирката „Небесна вода“ на поетесата Виолета Калайджиева се състоя на 2 октомври 2017г. Залата едва побра всички гости – близки, колеги приятели, почитатели на нейната поезия.

Литературната вечер беше открита с рецитал по стихове на поетесата в изпълнение на актрисите Мария Джойкева и Никол Николова от ДКТ-Сливен. В рецитала със свои виртуозни изпълнения се включи и цигуларката Благовеста Кирилова.

Новата, четвърта по ред стихосбирка на поетесата бе представена от литературния критик Димитър Бечев. След словото на Димитър Бечев, развълнуваната Виолета Калайджиева прочете стихове от последната си стихосбирка, разказа за първите си поетични опити, за любимите си теми и образи, за творческия процес, за поетите допринесли най-много за нейното творческо израстване. Последваха емоционални изказвания на Деньо Денев – редактор на поетесата, на Кети Бозукова, на Димитринка Петкова-зам.областен управител, на художничката Елена Терзиева, на нейни колеги и приятели. В края на вечерта Виолета Калайджиева благодари на гостите, уважили събитието и на организаторите на срещата – РБ “Сава Доброплодни“, за подкрепата и отношението към нейното творчество.

В централното фоайе на библиотеката бе уредена и първа самостоятелна изложба на дъщерята на поетесата, Александра, която е и илюстратор на стихосбирката „Небесна вода“.

Начало страница