Начало

КНИГИТЕ ПРЕДИ ЗАБРАВАТА И ИЗ СТРЪМНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НА ЖУРНАЛИСТА ОТ БНР РУМЕН СТОИЧКОВ ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ В РБСАВА ДОБРОПЛОДНИ

На 2 юли 2015г., от 17:30 ч., в Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен, ще бъдат представени книгите на журналиста Румен Стоичков Преди забравата и Из стръмнините на България.

Румен Стоичков е роден в София. Завършил е Българска филология и втора специалност История в Софийския университет Св. Климент Охридски.  От 1988г. работи в БНР, а първите му анкети, интервюта и репортажи са за Радио България. Сътрудничи като репортер на предаването 12+3 по програма Хоризонт, в чийто екип е назначен през май 1992г. Има стотици репортажи за малки градчета и селца, с техните забележителности, с техните хора и проблеми. В сферата на неговото внимание са българските общности в Молдова, Украйна, Австрия, Сърбия, Румъния, Албания и т.н., търсещи близостта на Родината.

 Румен Стоичков е и дългогодишен водещ на Нощен хоризонт/от 1995г./  с над 1100 предавания. От 2008г. е главен редактор и на детското списание Аз съм българче. Носител на редица награди за журналистика като: Специалната награда на журито от Медийния фестивал в Албена(2005); Годишната награда на СБЖ - в раздел радиожурналистика (2007); Втора награда за репортаж в конкурса на проект Новото тракийско злато (2012).

В книгата Преди забравата (2012) са поместени 75 негови публикации, разказващи предимно за малки населени места в България, както и за българските етноси в съседните страни.

Книгата Из стръмнините на България (2014) съдържа 75 публикации и 450 цветни снимки. В книгата са си дали среща преданията, легендите, историята, тъжните песни и хипотезите за произхода на едно или друго изчезващо или трудно достъпно селище.

В срещата ще вземе участие и журналистката Щилияна Василева.

Начало страница