Начало

 

При голям интерес премина представянето на книгата „Виното в моя живот” на проф. д-р Иван Величков
в РБ „Сава Доброплодни”

 

На 2 февруари /петък/ 2018г., в препълнената зала за мероприятия на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, бе представена монографията „Виното в моя живот” на проф. д-р Иван Величков. Събитието бе открито с рецитал по стихове на известни български поети, посветени на виното и празника Трифон Зарезан, в изпълнение на актьора Ивайло Абаджимаринов.

За книгата и нейните научни достойнства говори акад. проф. д.т.н. Николай Петров. Според него една от големите заслуги на автора е пълното изследване на историята на виното през хилядолетията в световен мащаб, както и на развитието на винопроизводството и винения туризъм в България. Книгата е ценна и със систематизираната информация за всички известни сортове грозде и вино. Акад.Петров подчерта, че за пръв път в книгата на проф.Величков се разглежда толкова обстойно и винения етикет.

След представянето, повече от час проф.И.Величков отговаря на въпроси на публиката и разказа за повода за написване на книгата и трудностите около издаването й, както и за ролята на виното в неговия живот.

Сред гостите на събитието бе и М.Афузов, който поздрави автора на книгата за изчерпателното изследване и акцентира на развитието на винопроизводството в Сливен като изтъкна и ролята на сливенеца акад.Неделчо Неделчев за поставяне на работата в сектора на научни основи. Директорът на библиотеката, д-р Р.Петрова-Василева, представи интересни материали от историята на винопроизводството в Сливенски регион датиращи от преди 1878г., както и студия на акад.Н.Неделчев посветена на историята на винопроизводството в Сливенския край, която би могла да  залегне в основите на едно бъдещо изследване по темата. Проф. Величков прие предизвикателството да се заеме с една такава задача.

За участниците в срещата бе предвидена и дегустация на вина от района на гр.Петрич. Сливенските вина бяха представени от Винарска изба „Афузов”.

Вечерта завърши с изпълнения на известния народен певец Георги Гоцев – един от основателите на Пирин фест-Сандански.

 

Начало страница