Начало

90 - ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА  ПОЕТЕСАТА СТАНКА ПЕНЧЕВА ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАНА И В СОФИЯ С ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР ОРГАНИЗИРАНА ОТ ИК ЖАНЕТ 45 И РБ САВА ДОБРОПЛОДНИ - СЛИВЕН

На 3 декември 2019г., от 18:30ч.,  в галерия Кредо /гр.София, ул.Славянска2/,  по инициатива на издателката Божана Апостолова, ИК Жанет 45 и Регионална библиотека Сава Доброплодни ще се проведе литературна вечер  В къща от думи, посветена на 90 години от рождението на поетесата Станка Пенчева.

За творчеството на Станка Пенчева ще говорят Божана Апостолова, Росица Петрова-Василева и поетът Марин Бодаков. Ще бъдат представени две издания: юбилейната стихосбирка с избрана любовна лирика на поетесата С очите на новородена и издадения тази година от сливенската регионална библиотека био-библиографски указател Станка Пенчева, с приносен характер за изследователите на нейното творчеството.

В края на вечерта ще бъде излъчен документалният филм Станка Пенчева - сливенка докрай - създаден във връзка с юбилея по идея и сценарий на д-р Р. Петрова - Василева и продуциран от РБ Сава Доброплодни. Режисьор на филма е Христо Симеонов. Филмът е кратък разказ от първо лице за живота на поетесата. Във втората част на филма, с избрани текстове, са представени обичта и преклонението на Станка Пенчева пред природните красоти, историята и настоящето на Сливен и Сливенския край. Във филма са използвани  и архивни материали и снимки предоставени от Радина Цачева дъщеря на поетесата.

 

Начало страница