Начало

 

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН OТБЕЛЯЗВА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА С ОНЛАЙН ПРЕДСТАВЛЕНИЕ ЗА ДЕЦА В ПРИКАЗНИЯ  СВЯТ НА ПИСАТЕЛЯ БОРИС АПРИЛОВ   ЛИСКО И ПРИЯТЕЛИ

 

          От 1967 г., всяка година, на 2 април се отбелязва Международния ден на детската книга. На този ден през 1805г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен автор на над 150 приказки и разкази, преведени на над 125 езика, между които: Палечка, Снежната царица,Грозното патенце, Новите дрехи на царя", "Храбрият оловен войник", "Малката русалка", Дивите лебеди, Малката кибритопродавачка", "Принцесата върху граховото зърно" и др., станали любими на поколения деца по целия свят.

Най-авторитетната награда в света за детска литература, наречена малка Нобелова награда, учредена през 1958г. от ЮНЕСКО, носи името на Ханс Кристиан Андерсен.

          За да отбележи празника, Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен подготви за своите малки читатели и за всички деца ново приключение в чудния свят на книгите. Тази година то е посветено на 100-годишнината от рождението на големия български писател Борис Априлов.

Борис Априлов (псевдоним на Атанас Василев Джавков) е български писател, хуморист, фейлетонист, драматург, автор на творби за деца и юноши, сценарист, автор на текстове на забавна музика. Роден е на 21 март 1921 г. в град Малко Търново, Семейството му произхожда от Лозенград /Одринска Тракия/, преселило се в България след турските гонения. Завършва гимназия в Бургас (1935), после е редактор във в. Стършел (1947 -1959), драматург в дирекцията на българските циркове (1959 - 1963), драматург в Драматичния театър на Сливен (1977 - 1980). През 1991г. се изселва със съпругата си в Израел, където умира.

Автор е на детските книги Приключенията на Лиско (1957), Топка в морето (приказки, 1965), Кончето Пончо (1967), Папагалчето и пеперудката (приказка, 1968), Приключенията на Лиско по море, (роман за деца, 1968), Лиско при квадратните същества(1975), Шестте пингвинчета (1978), Десет приключения на Лиско(1987). Издал е и над 10 книги с разкази, повести и романи за възрастни. Оставя недовършения роман Траверстаун. Автор е на пиеси за възрастни и сценарии за телевизионни сериали. Носител на редица награди за куклените си пиеси и на Националната награда Петко Славейков за цялостно творчество (1993).

Голяма популярност като автор Борис Априлов печели най-вече с произведенията си за деца. Поредицата му с приключенията на Лиско е любима за поколения български деца. Всеки от нас има нужда от един обаятелен, чаровен и малко непослушен герой. Както и от приказка за някого, който не се страхува от почти нищо и непрекъснато мечтае да покори непознати светове. Има обаче и читатели, които все още не са пътешествали със смелото лисиче, не познават философията на неговия приятел Магарето, а дори не са и чували за жабока, който мечтае да скочи до Луната, за да може просто да извика Квак-кваак по посока на Земята. А колко вълнуваща може да бъде и срещата им с шестте пингвинчета. Всички те могат да се впуснат в забавни приключения с героите на Борис Априлов, проследявайки представлението Лиско и приятели.

Поради въведените извънредни противоепидемични мерки и невъзможността представлението да бъде гледано на живо в библиотеката, то може да бъде проследено онлайн на You Tube канала на библиотеката. (https://www.youtube.com/channel/UCd3OaCJnim_DaMIB7X0_gnQ)

  

Линк към представлението в You Tube: https://youtu.be/AGWTst89yus

 

Начало страница