Начало

ПОВЕЧЕ ОТ 900 ДЕЦА СЕ ВКЛЮЧИХА В ПРОЯВИТЕ ОТ ПРОГРАМАТА „ВЪВ ВЪЛШЕБНИЯ СВЯТ НА ПРИКАЗКИТЕ” НА РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” - СЛИВЕН

От 11 март до 2 април 2018г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен, за деветнадесета поредна година се проведоха Дни на приказките по програмата „Във вълшебния свят на приказките“.

По традиция и тази година в библиотеката отвори врати приказен театър, който предложи на ученици от първи до четвърти клас от различни сливенски училища незабравими приключения с герои от любими детски книги. Тази година децата се срещнаха с героите от приказките на  световноизвестния френски разказвач Шарл Перо. Те искрено се забавляваха с приключенията на Котарака в чизми и помагаха в осъществяването на хитрия му план, съпреживяваха историята на Снежанка и помагаха на принца да я спаси, успяваха да надхитрят лошия вълк, който дебне в гората Червената шапчица и помагаха за неговото справедливо наказание. След представлението децата посещаваха Детския отдел на библиотеката привлечени от лавиците с пъстри  детски книги.

В Дните на приказките се включиха над 900 деца от НУ „Васил Левски”, II ОУ „Христо Ботев”, III ОУ „Д-р Иван Селимински”, IV ОУ „Д. Петров”, V СОУ „П. К. Яворов”, VII ОУ „Панайот Хитов”, VIII ОУ „Юрий Гагарин”, XI СУ „К. Константинов” и XII ОУ „Елисавета Багряна”. “. За над 300 от тях това беше и първо посещение в библиотеката. Жадни за нови приключения в приказния свят, те получиха първата си читателска карта и вече са и регистрирани читатели на Детския отдел.

В рамките на програмата „Във вълшебния свят на приказките” в РБ ”Сава Доброплодни” се проведоха и тържества „Аз съм вече грамотен” с първокласници от II ОУ ”Хр.Ботев”, НУ ”Васил Левски”, XII ОУ ”Елисавета Багряна” и  IV ОУ ”Д.Петров”. Наложената от няколко години традиция за провеждане в библиотеката на най-важния за първокласниците празник, събра деца и родители и ги обедини около идеята, че любовта към хубавата книга се изгражда от най-ранна детска възраст, че любовта към четенето е в основата на успеха за цял живот.

За организаторите на тези празници от РБ“Сава Доброплодни“, остава удовлетворението от свършеното и предизвикателството да увличат с нови инициативи все повече деца в чудно пътешествие в царството на книгите.

Начало страница