Начало

НАД 400 НОВИ ЧИТАТЕЛИ ИМА ДЕТСКИЯ ОТДЕЛ НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛЕД ПРОВЕДЕНИТЕ ДНИ НА ПРИКАЗКИТЕ ПО ПРОГРАМАТА ВЪВ ВЪЛШЕБНИЯ СВЯТ НА ПРИКАЗКИТЕ

От 21 март до 1 април 2016 г.,  в навечерието на 2 април - Международния ден на детската книга, в Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен, за седемнадесета поредна година се проведоха Дни на приказките по програмата Във вълшебния свят на приказките. 

По традиция и тази година в библиотеката отвори врати приказен театър, който предложи на ученици от първи до четвърти клас от различни сливенски училища незабравими приключения с герои от любими детски книги. Тази година децата се срещнаха с героите от Патиланско царство и Косе Босе на големия български сладкодумец Ран Босилек. Те искрено се забавляваха с приключенията на Баба Цоцолана и шумната дружина на Весел Патиланчо и бяха участници в някои от тях, съпреживяваха тревогите на малкото Косе Босе и се радваха на справедливото  наказание на лошата лисица. След представлението децата посещаваха Детския отдел на библиотеката привлечени от лавиците с пъстри  детски книги.

През изминалите две седмици повече от 800 деца от НУ Васил Левски, II ОУ Христо Ботев, III ОУ Д-р Иван Селимински, IV ОУ Д. Петров, V СОУ П. К. Яворов и  XII ОУ Елисавета Багряна посетиха представленията от програмата  Във вълшебния свят на приказките. За над 400 от тях това беше и първо посещение в библиотеката. Жадни за нови приключения в приказния свят, те получиха първата си читателска карта и вече са и регистрирани читатели на Детския отдел.

В дните на приказките в библиотеката се проведоха и тържества Аз съм вече грамотен с първокласници от II ОУ Хр.Ботев, НУ Васил Левски, XII ОУ Елисавета Багряна и  IV ОУ Д.Петров. Наложената от няколко години традиция за провеждане в библиотеката на най-важния за първокласниците празник, събра деца и родители и ги обедини около идеята, че любовта към хубавата книга се изгражда от най-ранна детска възраст, че любовта към четенето е в основата на успеха за цял живот.

За организторите на тези празници от РБСава Доброплодни, остава удовлетворението от свършеното и предизвикателството да увличат с нови инициативи все повече деца в чудно пътешествие в царството на книгите. 

 

Начало страница