Начало

 

Беседи, посветени на Рождество Христово и християнските празници през месец декември, се проведоха в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”- Сливен

 

На 1 и 2 декември 2011г. в РБ”Сава Доброплодни” се проведоха, станалите вече традиционни  в навечерието на Рождество Христово, беседи посветени на християнските празници през месец декември и тяхната символика. Гост –лектор на беседите тази година бе Катя Стоядинова.

Катя Стоядинова  е завършила Националната художествена гимназия „Д.Добрович” в Сливен и специалностите „Иконопис”, „Църковни изкуства” и „Теология” във ВТУ. Специализирала е в иконографското ателие по иконопис в манастира Путна, Румъния, под  ръководството на архидякон Анастасие Робу. От 2006 г. до 2011г. е член на Управителния съвет на Балканския Православен младежки съюз.  Живее и работи във Велико Търново.

За два дни беседите бяха посетени от над 420 ученици от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм ”Акад. Н.Неделчев”, Национална художествена гимназия „Д.Добрович”, II ОУ”Хр.Ботев”, VСОУ ”П.К.Яворов” и др. Пред тях бяха представени интересни презентации по темите: „Християнските празници през месец декември-история, символика, празнуване” и „Рождество Христово в иконописта”. Целта на беседите бе да бъдат провокирани младите хора да осмислят дните от православния календар, т. е.  конкретните събития и личности от историята, които се честват, да се запознаят с изкуството Иконопис и какво отразява това църковно изкуство, както и с иконата на всеки празник от декемврийския празничен цикъл. Специално място бе отделено на най-важните моменти от църковната история в иконата на Рождество Христово.

Интересът към проведените беседи затвърди убеждението на организаторите, че съвременните български библиотеки могат и трябва да подпомагат религиозното образование, просвета и култура с цел приобщаване на все повече млади хора към общозначимите християнски ценности, възпитаване на религиозна толерантност и възможности за водене на междурелигиозен диалог. Затова тази инициатива на РБ”Сава Доброплодни” ще продължи и в бъдеще.

Деца разговаряха с богослов за Рождество Христово - You tube

Начало страница