Начало

 

Беседи, посветени на Рождество Христово и християнските празници през месец декември, се проведоха в Регионална библиотека Сава Доброплодни- Сливен

 

На 1 и 2 декември 2011г. в РБСава Доброплодни се проведоха, станалите вече традиционни  в навечерието на Рождество Христово, беседи посветени на християнските празници през месец декември и тяхната символика. Гост лектор на беседите тази година бе Катя Стоядинова.

Катя Стоядинова  е завършила Националната художествена гимназия Д.Добрович в Сливен и специалностите Иконопис, Църковни изкуства и Теология във ВТУ. Специализирала е в иконографското ателие по иконопис в манастира Путна, Румъния, под  ръководството на архидякон Анастасие Робу. От 2006 г. до 2011г. е член на Управителния съвет на Балканския Православен младежки съюз.  Живее и работи във Велико Търново.

За два дни беседите бяха посетени от над 420 ученици от Хуманитарна гимназия Дамян Дамянов, Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм Акад. Н.Неделчев, Национална художествена гимназия Д.Добрович, II ОУХр.Ботев, VСОУ П.К.Яворов и др. Пред тях бяха представени интересни презентации по темите: Християнските празници през месец декември-история, символика, празнуване и Рождество Христово в иконописта. Целта на беседите бе да бъдат провокирани младите хора да осмислят дните от православния календар, т. е.  конкретните събития и личности от историята, които се честват, да се запознаят с изкуството Иконопис и какво отразява това църковно изкуство, както и с иконата на всеки празник от декемврийския празничен цикъл. Специално място бе отделено на най-важните моменти от църковната история в иконата на Рождество Христово.

Интересът към проведените беседи затвърди убеждението на организаторите, че съвременните български библиотеки могат и трябва да подпомагат религиозното образование, просвета и култура с цел приобщаване на все повече млади хора към общозначимите християнски ценности, възпитаване на религиозна толерантност и възможности за водене на междурелигиозен диалог. Затова тази инициатива на РБСава Доброплодни ще продължи и в бъдеще.

Деца разговаряха с богослов за Рождество Христово - You tube

Начало страница