Начало

Сливенско участие в Литературния фестивал PécsLIT и прояви от Националната библиотечна седмица в Унгария /21-28.09.2022г./

По покана на ръководството на Окръжна библиотека  Чорба Дъозъо“ и Център на знанието - гр. Печ /Унгария/  директорът на Регионална библиотека ”Сава Доброплодни” -  д-р Росица Петрова-Василева, се включи в прояви от програмата на второто издание на Литературния фестивал  PécsLIT, в научна конференция посветена на ролята на библиотеките за културното развитие на населените места и в други прояви в рамките на програмата на Националната библиотечна седмица в Унгария /21-28.09.2022г./ организирани от библиотеките в област Бараня.

Литературният фестивал PécsLIT се организира от Окръжна библиотека  Чорба Дъозъо“, Център на знанието - гр.Печ и списание „Иеленкор“  като идеята за него е вдъхновена от Националния фестивал на детската книга, който се организира ежегодно от сливенската регионална библиотека вече двадесет и четири години. Програмата на второто издание на литературния фестивал включва представяне на нови книги, срещи с писатели, театрално представление посветено на писателя Ласло Берток и др.

При посещението си в гр. Печ д-р Р. Петрова-Василева проведе официални срещи с директора на Окръжна библиотека  Чорба Дъозъо“ - д-р Томаш Мислер, с Томаш Хорват – председател на комисията по култура към Общинския съвет в града и с писателя Кароли Мехеш, на които бе обсъден предстоящ литературен проект, който ще се реализира през следващата година в партньорство между двете библиотеки. 

Р. Петрова-Василева посети и абатството Тихани, музеят „Йокай“ в гр. Балатонфюред - дом на Йокай Мор - първият унгарски детски писател творил през 19 век, музей и галерия „Васари“ и др., съхранили ценни сбирки на унгарското и световното литературно наследство.

Начало страница