Начало

Приключиха мероприятията по програмата Във вълшебния свят на приказките в РБ Сава Доброплодни

 

От 18 до 28 март 2019г., в Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен, за двадесета поредна година се проведоха Дни на приказките по програмата Във вълшебния свят на приказките.

 По традиция и тази година в библиотеката отвори врати приказен театър, който предложи на ученици от първи до четвърти клас от различни сливенски училища незабравими приключения с герои от любими детски книги. Тази година децата се срещнаха с героите на големите български писатели Станка Пенчева и Йордан Радичков.

 Увлекателните разкази и приказки на Йордан Радичков са любими четива за поколения български деца. Първата му детска книга е сборникът Шарена черга. Следват историите с врабчета от книгата Ние, врабчетата, а за сборника с приказки Малки жабешки истории през 1996г. Радичков е награден с най-престижната международна награда за детска литература Ханс Кристиан Андерсен и името му е вписано в Почетния списък на Международния съвет на детската книга.

 Талантливата българска поетеса Станка Пенчева създаде за децата книгите: Мили бате писмата на дакелчето Джери до верния му приятел Мишо и Зелената Жози забавен разказ за малката жабка Жечка -певицата Жози, която след куп перипетии става звезда.

 В Дните на приказките се включиха над 1000 деца от сливенските училища: НУ Васил Левски, III ОУ Д-р Иван Селимински, V СУ П. К. Яворов, VII ОУ П. Хитов, IX ОУ Св. Св. Кирил и Методий, X СУ Йордан Йовков, XI СУ К. Константинов и XII ОУ Е. Багряна. Представлението Врабешки, жабешки и кучешки истории по произведенията на Станка Пенчева Зелената Жози и Мили, бате!, и Ние врабчетата и Малки жабешки истории на Йордан Радичков предизвика много емоции, всеобщо веселие и смях. След представлението децата посещаваха Детския отдел на библиотеката и се запознаваха с несметното му книжно богатство. За над 300 от тях това беше и първо посещение в библиотеката. Жадни за нови приключения в приказния свят, те получиха първата си читателска карта и вече са и регистрирани читатели на Детския отдел.

 В рамките на програмата Във вълшебния свят на приказките в РБ Сава Доброплодни се проведоха и тържества Аз съм вече грамотен с първокласници от НУ Васил Левски и XII ОУ Елисавета Багряна. Наложената от няколко години традиция за провеждане в библиотеката на най-важния за първокласниците празник, събра деца и родители и ги обедини около идеята, че любовта към хубавата книга се изгражда от най-ранна детска възраст, че любовта към четенето е в основата на успеха за цял живот.

 За организаторите на тези празници, от регионалната библиотека, остава удовлетворението от свършеното и предизвикателството да увличат с нови инициативи все повече деца в чудно пътешествие в царството на книгите.

Начало страница