Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРИКЛЮЧИ ДЕТСКАТА ТВОРЧЕСКА  РАБОТИЛНИЦА
„ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА – 2022”

 

След едногодишно прекъсване заради пандемичната обстановка в страната, за двадесет и пета година Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен организира творческа работилница „Лято в библиотеката”, за да направи ваканцията на малките си читатели весела, забавна и неповторима.

И тази година интересът към инициативата на библиотеката беше много голям. Независимо от изненадите на лятното време, през целия месец юли, всеки делничен ден от 9:00ч. до 12:00ч., над 40 деца на възраст от 7 до 10г. посещаваха организираните занимания. Ежедневно занятията стартираха със забавен час по четене. В рамките на един астрономически час децата четяха  произведения на български и чужди детски автори останали извън „досадните и задължителни” училищни списъци за лятно четене. В края на всеки час по четене децата обсъждаха прочетеното, естествено и непринудено коментираха това, което ги е впечатлило, предлагаха свои варианти за край на историите. Те искрено се забавляваха и с представените от библиотекарите драматизирани откъси от произведенията. В рамките на програмата на децата гостува и писателката Ваня Аврамова. В истински празник се превърна представянето на книгата й „Моливия!” като на срещата присъстваха над 65 деца участници в работилницата, читатели на библиотеката и деца от учебна занималня „МариЕс”. След представянето на книгата, с участниците в лятната работилница в библиотеката авторката проведе и час по творческо писане като помогна на децата сами да съчинят и напишат своя приказка.

Освен часовете по четене, в ежедневната програма на работилницата бяха включени и интересни тематични занимания, в които чрез интересни презентации, разкази, беседи, прожекции на филми и образователни игри, децата научиха любопитни факти за историята на библиотеките и на книгоиздаването; впуснаха се във вълнуващи пътешествия в историята на нашия град Сливен от древността до наши дни и се запознаха с неговите герои и символи, както и с природните феномени, и с растителния и животинския свят под лазурното небе на Сините камъни.

За да се поощри креативността на децата беше организиран и „Щаб за забавни идеи” като по техни предложения специално място в заниманията бе отделено на  любимите им теми за света на динозаврите, за планетите и космоса, за пиратите – разбойници, но и ловци на приключения, за рицарите – герои на честта и благородството, за загадъчния свят на фантастичните същества и др.

Чрез литературно пътешествие посветено на най-известните поети и писатели родени в Сливен, по забавен и интересен начин децата се запознаха с живота и творчеството на Добри Чинтулов, Константин Константинов, Елисавета Багряна, Станка Пенчева, Дамян Дамянов, Надя Неделина и др. 

Организирани бяха и посещения на музеи, паметници и природни обекти, както и на административната сграда на природен парк „Сините камъни“.

Децата се запознаха и с магията на театъра, с различни техники при изработването на театрални кукли, с професията на актьора и режисьора. С помощта на режисьора Христо Симеонов те подготвиха и представиха театрални етюди по популярни детски книги.

Както винаги най-весело и забавно беше в часовете за практически занимания: децата рисуваха илюстрации, моделираха, изработваха картички, книгоразделители, маски, амулети, карти на съкровища, кутии за спомени, магически атрибути, къщички за птици, усвоиха тайните на оригами и др. За творческите задачи по рисуване с децата работи и аниматор-художник. С изработените от тях материали е организирана изложба в централното фоайе на библиотеката.

По традиция лятната творческа работилница приключи със специално тържество – Ден на талантите и бал с приказни герои. На импровизирана сцена децата изпълниха любими песни, стихотворения и танци, участваха в забавна постановка, в която се проявиха като актьори, споделиха и весели случки и забавни недоразумения случили се по време на заниманията, разказаха за новите си приятелства.  В програмата се включиха и малките приятели на библиотеката - балерините от „Балет Барби“ с ръководител Силвия Терзиева, които изпълниха няколко танца като поздрав към всички участници и гости на тържеството.

Пак по традиция всеки от участниците в творческата работилница получи като подарък от библиотеката грамота и хубава детска книга с пожелание за много приятни мигове в чудния приказен свят.

Лятната творческа работилница в РБ ”Сава Доброплодни” завърши, но инициативите на културната институция за поощряване на детското четене през летните ваканционни дни продължават. До 15 септември всички деца, които са читатели на библиотеката, могат да се включат в кампанията „Забавно лято с книга“. Стартира и кампания „Да помогнем на дървото да се разлисти“, като на красивия макет на дървото на знанието в Детския отдел децата ще могат да залепват листчета със заглавията на прочетени през ваканцията книги, които са им харесали и впечатлили като на 15 септември листчетата ще бъдат обобщени и ще се получи реална представа за литературните интереси на сливенските деца. За най-активните малки читатели ще има разбира се и много награди.

Начало страница