Начало

С „ПАРАД НА ТАЛАНТИТЕ” ПРИКЛЮЧИ ТВОРЧЕСКАТА  РАБОТИЛНИЦА „ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА – 2016” В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН

        

За единадесета поредна година, през месец юли, РБ ”Сава Доброплодни” организира за децата на Сливен творческа работилница под надслов „Лято в библиотеката”.

И тази година интересът към инициативата на библиотеката беше много голям. Независимо от изненадите на лятното време, всеки делничен ден от 9:30ч. до 12:00ч., над 40 деца на възраст от 7 до 10 г. посещаваха организираните занимания. Ежедневно, по утвърдена традиция, занятията стартираха със забавен час по четене. В рамките на един астрономически час, в една от читалните на библиотеката децата четяха  произведения на български и чужди детски автори останали извън „досадните и задължителни” училищни списъци за лятно четене. Умело подбраните книги на съвременни автори като Весела Фламбурари, Юлия Спиридонова, Нели Маргаритова, Румен Иванчев, Оле Лунд Киркегор, Свен Норквист и др. привлякоха интереса на малките читатели и превърнаха четенето в забавно и приятно изживяване. В края на всеки час по четене децата обсъждаха прочетеното, естествено и непринудено коментираха това, което ги е впечатлило, предлагаха свои варианти за край на историите. Те искрено се забавляваха и с представените от библиотекарите драматизирани откъси от произведенията и с желание и ентусиазъм се включваха в тях и като актъори.

Освен часовете по четене, в ежедневната програма на работилницата бяха включени и интересни тематични занимания. Първите занимания: „Моята библиотека  - моят остров на съкровищата”; „Древната история на книгите”, „Книга как се прави?”, бяха посветени на книгата и на библиотеката. Чрез интересни презентации, екскурзия в библиотеката, посещения в книжарници, децата се запознаха с историята на книгоиздаването и пътя на книгата от написването й до появата й на рафтовете на книжарниците и библиотеките. Те имаха възможност да подготвят и свой вариант на книга написана, редактирана и илюстрирана от тях.

В програмата бяха включени  занимания и по други интересни за децата теми като: „Забавно природно училище”, „Вкусна география”,  „Защото сме различни. - Етносите в България. Обичаи,празници, религия”, както и  теми свързани с правилата за добро здраве, приятелството, модата, музиката, театъра и др.

Акцент в програмата и тази година бяха теми свързани с  историята, бита, нравите, обичаите и традициите на нашия градВ тематичните занимания „Древната история на град Сливен”, „Сливен – град на войводи и просветители”, „Разкази за страшни юнаци, вехти войводи и техните юначни дела”, „Под лазурното небе на Сините камъни”, „Златните ръце на старите сливенски майстори”, „В тишината на старите сливенски къщи”, „Под клоните на Стария бряст вятърът легенди разказва” и др. децата се запознаха с любопитни факти свързани с възникването на Сливен и развитието му през вековете, научиха повече за известни сливенски възрожденски дейци, за символите на града, за възрожденската архитектура, за занаятите, за природните забележителности... Всяко тематично занимание свързано с историята и забележителностите на града беше придружено с посещение на музеи, галерии, паметници /къща – музей „Добри Чинтулов”, къща – музей „Добри Чинтулов”, къща – музей на Сливенския бит, Национален музей на текстилната индустрия, Художествена галерия „Димитър Добрович”, паметника на Хаджи Димитър, Часовниковата кула, административната сграда на природен парк „Сините камъни”, Старият бряст и др./. В два поредни дни децата рисуваха паметните места на Сливен вдъхновени от легенди, предания, разкази и спомени за тях.

Интересни за децата бяха и темите свързани с народните обичаи, бит и фолклор: „Сръчността на българката. - Богатството на българските шевици. Носии от Сливенския край”, „Магията на българското хоро”, „Най-обичам. - Традиционни сливенски гозби”, „Игрите на нашите баби и дядовци”, „Три дни яли, пили и се веселили. - Обичаи, обреди и песни от Сливенския край”. Впечатленията си от чутото и видяното децата представиха в изработени от тях книгоразделители и картички с мотиви от народни шевици. С голяма вещина те подготвиха и обедно меню от любими сливенски ястия. С много смях и веселие беше свързано представянето на детски игри и забавления отпреди повече от век. Децата бяха щастливи и че вече са изучили стъпките на българско хоро.

Както винаги най-весело и забавно беше в часовете за практически занимания: децата рисуваха, моделираха, изработваха картички, книгоразделители, кукерски маски, гривни и амулети, пана от природни материали, усвоиха тайните на оригами и др. А, ние, възрастните, бяхме изненадани от необятната детската фантазия и оригинална творческа мисъл вплетена във всеки предмет или рисунка.

По традиция лятната творческа работилница приключи със специално тържество – истински парад на талантите. Децата изпълниха любими песни, стихотворения, танци, участваха в забавни състезания, споделиха весели случки и забавни недоразумения случили се по време на заниманията, разказаха за новите си приятелства. В края на тържеството всеки от участниците получи като подарък грамота и хубава детска книга с пожелане за много приятни мигове в чудния приказен свят.

С организираната лятна творческа работилница РБ ”Сава Доброплодни” за поредна година  направи ваканцията на малките си читатели весела, забавна и неповторима. За библиотекарите остава удовлетворението от свършеното и предизвикателството да увличат с нови инициативи все повече деца в чудно пътешествие в царството на книгите. 

Начало страница