Начало

С ПАРАД НА ТАЛАНТИТЕ ПРИКЛЮЧИ ТВОРЧЕСКАТА  РАБОТИЛНИЦА ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА 2016 В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН

        

За единадесета поредна година, през месец юли, РБ Сава Доброплодни организира за децата на Сливен творческа работилница под надслов Лято в библиотеката.

И тази година интересът към инициативата на библиотеката беше много голям. Независимо от изненадите на лятното време, всеки делничен ден от 9:30ч. до 12:00ч., над 40 деца на възраст от 7 до 10 г. посещаваха организираните занимания. Ежедневно, по утвърдена традиция, занятията стартираха със забавен час по четене. В рамките на един астрономически час, в една от читалните на библиотеката децата четяха  произведения на български и чужди детски автори останали извън досадните и задължителни училищни списъци за лятно четене. Умело подбраните книги на съвременни автори като Весела Фламбурари, Юлия Спиридонова, Нели Маргаритова, Румен Иванчев, Оле Лунд Киркегор, Свен Норквист и др. привлякоха интереса на малките читатели и превърнаха четенето в забавно и приятно изживяване. В края на всеки час по четене децата обсъждаха прочетеното, естествено и непринудено коментираха това, което ги е впечатлило, предлагаха свои варианти за край на историите. Те искрено се забавляваха и с представените от библиотекарите драматизирани откъси от произведенията и с желание и ентусиазъм се включваха в тях и като актъори.

Освен часовете по четене, в ежедневната програма на работилницата бяха включени и интересни тематични занимания. Първите занимания: Моята библиотека  - моят остров на съкровищата; Древната история на книгите, Книга как се прави?, бяха посветени на книгата и на библиотеката. Чрез интересни презентации, екскурзия в библиотеката, посещения в книжарници, децата се запознаха с историята на книгоиздаването и пътя на книгата от написването й до появата й на рафтовете на книжарниците и библиотеките. Те имаха възможност да подготвят и свой вариант на книга написана, редактирана и илюстрирана от тях.

В програмата бяха включени  занимания и по други интересни за децата теми като: Забавно природно училище, Вкусна география,  Защото сме различни. - Етносите в България. Обичаи,празници, религия, както и  теми свързани с правилата за добро здраве, приятелството, модата, музиката, театъра и др.

Акцент в програмата и тази година бяха теми свързани с  историята, бита, нравите, обичаите и традициите на нашия градВ тематичните занимания Древната история на град Сливен, Сливен град на войводи и просветители, Разкази за страшни юнаци, вехти войводи и техните юначни дела, Под лазурното небе на Сините камъни, Златните ръце на старите сливенски майстори, В тишината на старите сливенски къщи, Под клоните на Стария бряст вятърът легенди разказва и др. децата се запознаха с любопитни факти свързани с възникването на Сливен и развитието му през вековете, научиха повече за известни сливенски възрожденски дейци, за символите на града, за възрожденската архитектура, за занаятите, за природните забележителности... Всяко тематично занимание свързано с историята и забележителностите на града беше придружено с посещение на музеи, галерии, паметници /къща музей Добри Чинтулов, къща музей Добри Чинтулов, къща музей на Сливенския бит, Национален музей на текстилната индустрия, Художествена галерия Димитър Добрович, паметника на Хаджи Димитър, Часовниковата кула, административната сграда на природен парк Сините камъни, Старият бряст и др./. В два поредни дни децата рисуваха паметните места на Сливен вдъхновени от легенди, предания, разкази и спомени за тях.

Интересни за децата бяха и темите свързани с народните обичаи, бит и фолклор: Сръчността на българката. - Богатството на българските шевици. Носии от Сливенския край, Магията на българското хоро, Най-обичам. - Традиционни сливенски гозби, Игрите на нашите баби и дядовци, Три дни яли, пили и се веселили. - Обичаи, обреди и песни от Сливенския край. Впечатленията си от чутото и видяното децата представиха в изработени от тях книгоразделители и картички с мотиви от народни шевици. С голяма вещина те подготвиха и обедно меню от любими сливенски ястия. С много смях и веселие беше свързано представянето на детски игри и забавления отпреди повече от век. Децата бяха щастливи и че вече са изучили стъпките на българско хоро.

Както винаги най-весело и забавно беше в часовете за практически занимания: децата рисуваха, моделираха, изработваха картички, книгоразделители, кукерски маски, гривни и амулети, пана от природни материали, усвоиха тайните на оригами и др. А, ние, възрастните, бяхме изненадани от необятната детската фантазия и оригинална творческа мисъл вплетена във всеки предмет или рисунка.

По традиция лятната творческа работилница приключи със специално тържество истински парад на талантите. Децата изпълниха любими песни, стихотворения, танци, участваха в забавни състезания, споделиха весели случки и забавни недоразумения случили се по време на заниманията, разказаха за новите си приятелства. В края на тържеството всеки от участниците получи като подарък грамота и хубава детска книга с пожелане за много приятни мигове в чудния приказен свят.

С организираната лятна творческа работилница РБ Сава Доброплодни за поредна година  направи ваканцията на малките си читатели весела, забавна и неповторима. За библиотекарите остава удовлетворението от свършеното и предизвикателството да увличат с нови инициативи все повече деца в чудно пътешествие в царството на книгите. 

Начало страница