Начало

ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР ПОСВЕТЕНА НА ТВОРЧЕСТВОТО НА НИКИ КОМЕДВЕНСКА ЩЕ СЕ СЪСТОИ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА
„САВА ДОБРОПЛОДНИ“- СЛИВЕН

На 29 февруари /четвъртък/ 2024г., от 17:30ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“-Сливен ще се състои литературна вечер посветена на поезията и прозата на Ники Комедвенска.

Ники Комедвенска /Добринка Кирякова-Димитрова/ е родена  през 1971г. в гр. Сливен. Завършила е ПМГ „Добри Чинтулов” - Сливен, и българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Работи като преподавател по български език и литература в родния си град.

Автор е на книгите с поезия и проза: „Свят за лудите” (стихове, 2012), „Педя душа” (стихове, 2014), „За чудо и приказ“(2015) „Кабинети за ближни” (стихове, 2016), „Целият скапан свят (разкази, 2018), „Три молитви“ (поезия, 2022) и др.

Носителка е на няколко литературни награди за поезия, между които: наградата на вестник „Ретро“(2011), националната награда „Дамян Дамянов” (2014), наградата на СБП „Божидар Божилов“ за книгата „Три молитви“(2022) и др. Член е на СБП.

Творческото и житейското верую на Ники Комедвенска откриваме в думите й: „Обичам града си, земята си, но най-много обичам езика си. Думите, с цялата им красота и многозначност, ме опияняват. Вярвам, че на този свят няма оръжие, което да притежава тяхната мощ. Думите са това вълшебно нещо, което ни прави хора.

Какво искам от живота? Да ми даде достатъчно време, за да завърша започнатото.

За какво мечтая? Да напиша съвършеното послание за всички хора – идеално съчетание на форма, смисъл и мелодия.

Какво искам за детето си? Една България, която с гордост да нарича родина.“

Творчеството на Ники Комедвенска ще представи сливенската авторка Соня Келеведжиева.

Начало страница