Начало

Вечер в памет на арх. Методи Тотев

    На 28 септември, от 17. 00 ч., в препълнената зала на Клуба на дейците на културата се проведе вечер посветена на 85 години от рождението на арх. Методи Тотев. Гост на тържеството бе и Иван Славов – зам.кмет "Хуманитарни дейности" към община Сливен. Събитието беше организирано от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и КДК – Сливен.

    Водещият на вечерта - Росица Петрова–Василева, откри тържеството с думите: „Днес, всички ние, близки, приятели, колеги ще възкресим в паметта си онези най-важни моменти от жизнения и творчески път на един от най-видните сливенски архитекти оставил траен отпечатък върху съвременния облик на Сливен – талантлив и независим творец,  аристократ по душа,  епикуреец по дух, останал в спомените ни с достолепната си осанка, с хлапашката си безпардонност комбинирана с висока ерудиция, с тънкото си чувство за ирония и самоирония, с изумителния си работохолизъм и непресъхващото си желание за работа – арх.Методи Тотев”. Това е може би най-кратката, но и най-точна характеристика за него.

Пред публиката бе представен 25-минутен документален филм „ В памет на арх. Методи Тотев” създаден със съдействието на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. В него чрез много снимки свързани с дома, семейството, приятелите, работата, пътуванията, проектите и емоционалния разказ от първо лице на Диана Тотева - съпругата на арх.М.Тотев и негови колеги бяха възкресени спомените за него.

След филма, председателят на КДК - Желяз Кондев призова всички граждани на Сливен да подкрепят инициативата за изработване и поставяне на барелеф на арх.Методи Тотев в двора на клуба като признателност за изградените по негови проекти сгради в комплекс „Чакърови къщи”, част от които е сградата на клуба, отличаващи се с уникална архитектура и интериор и носещи неговия самобитен творчески почерк, както и заради приноса му за изграждане на още няколко възрожденски комплекса, съхранили духа на едно отдавна отминало време.

   Росица Петрова-Василева подчерта неоспоримия принос на арх. Методи Тотев за запазване на сградата на регионалната библиотека от реституция. В продължение на 11 години, докато трае делото, той е вещо лице и въпреки влошеното си здравословно състояние присъства на съдебните заседания във всички инстанции и отстоява становището за неделимостта на старата сграда и строеното през 1968-1972г. първо разширение на библиотеката. Със съветите си е много полезен и на  адвокатската защита. Така, благодарение на него и на подкрепата на още няколко безкористни експерти, делото бе спечелено и сградата беше  запазена за града.

На арх.Методи Тотев е и идейния проект за изграденото в периода 2007-2009г.  ново разширение на регионалната библиотека, което за жалост той не успя приживе да види завършено. Така благодарение на неговата подкрепа библиотеката запази своя дом и го разшири и модернизира.

С емоционално слово към присъстващите се обърна и съпругата на арх.Методи Тотев - Диана Тотева. В словото си Тотева изрази надежда, че делото на  съпруга й няма да потъне в забвение, че проектираните от него сгради носят специфичен почерк и ще бъдат разпознаваеми и в бъдеще от новите поколения сливналии. С много вълнение тя съобщи, че семейството й подарява на Община Сливен последния проект на арх. Тотев, който е останал нереализиран,  за изграждане на ваканционно селище в местността „Рамануша”.

Вечерта завърши с автентичен запис с гласа на арх.Тотев, от интервю по БНР, глас, такъв какъвто го познават и помнят много сливналии.

Гостите на вечерта имаха възможност да си припомнят част от най-значимите проекти на арх. Методи Тотев от фотоизложба експонирана на първия етаж на КДК.

Начало страница