Начало

РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН И ИКХЕРМЕС ПРЕДСТАВИХА РОМАНА ЧУДОВИЩЕТО НА ВЛАДИМИР ЗАРЕВ

На 28 юни /петък/ 2019 г., от 17:00ч., в зала Май /бул.Цар Освободител1/, Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен и ИК Хермес организираха премиера на най-новия роман на писателя Владимир Зарев Чудовището. Събитието бе организирано с медийната подкрепа на сайта АЗ ЧЕТА.

Владимир Зарев е роден на 05.10.1947г. в София. Син е на известния историк и литературен критик акад. Пантелей Зарев. Завършил е българска филология в СУ Св. Климент Охридски. От 1973 г. работи в списание Съвременник,понастоящем  като  негов главен редактор.

Владимир Зарев е автор на романите: Денят на нетърпението (1975, 1977), Процесът(1984), Изборът(1985), Хрътката(1987), Хрътката срещу хрътката (1990), Лето 1850(1988, 2019), Разруха (2003), Поп Богомил и съвършенството на страха(2004), Светове (2008), Орлов мост(2015); на трилогия, включваща романите: Битието(1978), Изходът(1983) и Законът(2012); както и на: Дунавски новели(1974, 2008), на стихосбирката Ако това е времето(1969), на сборника с разкази Неспокойни чувства(1971) и на детската повест Голямата странна градина(1972).

През 2013г., по мотиви от Битието е заснет култовият телевизионен сериал Дървото на живота.

Творби на Владимир Зарев са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия, Германия и др. През 2006г. романът Разруха става бестселър в Германия и САЩ.  Наречен е от критиците романът на промяната в цяла Източна Европа, а авторът българският Балзак.

През 2017г. В.Зарев е удостоен с държавната награда Св. Паисий Хилендарски - за изключителния си принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. През март 2019 г. получава орден Стара планина първа степен - за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Романът Чудовището бе представен пред сливенската четяща публика от Стойо Вартоломеев управител на ИК Хермес и редактор на изданието. Според него романът е силно емоционален и мъдър...той е  роман за старостта, която настъпва, и за младостта, която не иска да си тръгне. 

Прозвучаха откъси от книгата в изпълнение на актьора Ивайло Абаджимаринов, след което В.Зарев отговори на много въпроси от публиката.

За романа си Зарев каза: Във всеки от нас дебне едно чудовище. Чудовището е миналото на човека, старостта и още: Исках да напиша роман за старостта. Но не мрънкав че човек губи част от физическата си мощ, и това се отразява на духовните му сили, а роман за величието на старостта. Защото възрастният човек е невероятно свободен. Той престава да бъде режисьор, престава да играе себе си и някой друг. Напуска ролите, които е играл. Затваря се, завръща се в себе си там е свободен. Като зрител наблюдава свободно и красиво живота, който го отминава. В старостта миналото става все по-дълго, а бъдещето все по-късо. Но той вече е отгледал децата си, има емоционална връзка, но те са някъде другаде и като възрастни отговарят за себе си. Героят ми има свободата да преосмисли живота си, да намери духовни опори, които да го примирят с това, което накрая сполетява всеки от нас.... Защо се страхуваме от смъртта? Тя е неизвестност. Човек не се страхува от бъдещото си отсъствие, а че това е неизвестност....

Премиерата на романа Владимир Зарев Чудовището  в  Сливен бе част от националното литературно турне на ИК Хермес.

Начало страница