Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН ПРИКЛЮЧИ ДЕТСКАТА ТВОРЧЕСКА  РАБОТИЛНИЦА „ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА – 2017”

За дванадесета поредна година, през месец юли, РБ ”Сава Доброплодни” организира за децата на Сливен творческа работилница „Лято в библиотеката”.

И тази година интересът към инициативата на библиотеката беше много голям. Независимо от изненадите на лятното време, всеки делничен ден от 9:30ч. до 12:00ч., над 35 деца на възраст от 7 до 10 г. посещаваха организираните занимания. Ежедневно занятията стартираха със забавен час по четене. В рамките на един астрономически час децата четяха  произведения на български и чужди детски автори останали извън „досадните и задължителни” училищни списъци за лятно четене. Умело подбраните книги на съвременни автори привлякоха интереса на малките читатели и превърнаха четенето в забавно и приятно изживяване. В края на всеки час по четене децата обсъждаха прочетеното, естествено и непринудено коментираха това, което ги е впечатлило, предлагаха свои варианти за край на историите. Те искрено се забавляваха и с представените от библиотекарите драматизирани откъси от произведенията и с желание и ентусиазъм се включваха в тях и като актъори.

Освен часовете по четене, в ежедневната програма на работилницата бяха включени и интересни тематични занимания посветени на историята на книгоиздаването, на правилата за добро здраве, приятелството, модата, музиката, театъра и др. Акцент в програмата и тази година бяха теми свързани с  природата, историята, бита, нравите, обичаите и традициите на нашия град. В тематичните занимания децата се запознаха с любопитни факти свързани с възникването на Сливен и развитието му през вековете, научиха повече за известни сливенски възрожденски дейци, за символите на града, за възрожденската архитектура, за занаятите,  за природните забележителности, за празничната обредност, за игрите и забавленията от миналото, за традиционната сливенска кухня и фолклор. Всяко тематично занимание свързано с историята и забележителностите на града беше придружено с посещение на музеи, галерии и паметни места. В продължение на две седмици всяко тематично занимание се предшестваше от минути посветени на 180 г. от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Незабравима ще остане за децата и срещата с писателя Желяз Кондев и книгата му „Апостола на българите.“

Както винаги най-весело и забавно беше в часовете за практически занимания: децата рисуваха, моделираха, изработваха картички, книгоразделители, кукерски маски, гривни и амулети, усвоиха тайните на оригами и др.

По традиция лятната творческа работилница приключи със специално тържество – бал на талантите. На импровизирана сцена децата изпълниха любими песни, стихотворения и танци, участваха в забавни викторини, споделиха весели случки и забавни недоразумения случили се по време на заниманията, разказаха за новите си приятелства. В края на тържеството децата избраха крал и кралица на приказния бал.

Пак по традиция всеки от участниците в творческата работилница получи като подарък грамота и хубава детска книга с пожелание за много приятни мигове в чудния приказен свят.

Лятната творческа работилница РБ ”Сава Доброплодни” завърши, но инициативите на културната институция за поощряване на детското четене през летните ваканционни дни продължават. До 15 септември всички деца, които са читатели на библиотеката, могат да се включат в кампанията „Забавно лято с книга“. За най-активните малки читатели ще има разбира се и много награди.

Начало страница