Начало

Регионален семинар на тема «Информационните услуги в обществените библиотеки от Сливенски регион – състояние и перспективи» се проведе в Сливен

На 28.02.2017г., в хотелски комплекс «Дева»-Сливен, се проведе регионален семинар за библиотекари от Сливенска област на тема: «Информационните услуги в обществените библиотеки от Сливенски регион – състояние и перспективи». Семинарът се организира от Регионална библиотека «Сава Доброплодни» и е финансиран по програма «Регионални дейности» на Министерство на културата. В работата му се включиха над 60 библиотекари от читалищни библиотеки от региона, както и 5 библиотекари от РБ «Г.С.Раковски» – Ямбол. Гости на форума бяха: Луизина Савкова – главен експерт в дирекция «Регионални културни дейности» към Министерство на културата и Милена Чолакова – директор на дирекция «Образование, култура и вероизповедания» към Община Сливен.

Семинарът бе открит от д-р Росица Петрова-Василева–директор на РБ ”Сава Доброплодни”- Сливен. Тя представи пленарен доклад и презентация на тема:Състояние на информационните услуги в обществените библиотеки от Сливенски регион».

В програмата бяха включени и презентациите: «Информация – библиотеки -потребители: в омагьосания кръг на промяната» на Димитър Бечев /Директор на Регионална библиотека «Георги С. Раковски» – Ямбол/, «Информационните услуги в Регионална библиотека ”Сава Доброплодни” на инж. Светлана Николова и Искра Иванова /РБ ”Сава Доброплодни” - Сливен/, «Информационно осигуряване на земеделските производители» на Йорданка Таскова /секретар на НЧ ”Искра-1929” -с.Крушаре/ и «Обществените библиотеки – посредник при заявяване и извършване на административни услуги за граждани» на Свилен Семков /РБ ”Сава Доброплодни”-Сливен/.

Луизина Савкова – гл.експерт в Дирекция „Регионални културни дейности” към Министерство на културата представи целите за водене и начините за актуализиране на данните на «Национален регистър на обществените библиотеки в България».

В края на семинара д-р Р. Петрова-Василева очерта основите насоки за подобряване на информационните услуги в обществените библиотеки от региона, както и пътищата за осигуряване на средства за тяхното техническо обезпечаване.

Начало страница