Начало

КНИГАТА  „КМЕТЪТ БОЖИДАР ЗДРАВКОВ” БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ ” – СЛИВЕН 

 

На 28 февруари, от 17:00 ч., на втория за годината Петъчен литературен салон, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и ИК „Летера” представиха книгата „Кметът Божидар Здравков”. Изданието представя автобиография и лични документи и снимки на Божидар Здравков - градоначалник на Пловдив в периода 9 април 1932 – 14 март 1935г. и 8 септември 1936 – 14 ноември 1939г., както и публикации, посветени на неговата дейност, в излизалите по онова време шест пловдивски вестника. Съставители на сборника са проф. д-р Радка Колева – известен библиограф и документалист, преподавател във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий” и УНИБИТ-гр. София и Анастасия Толева.  Идеята за създаване на книгата е на Пловдивската регионална комисия на Националния дарителски фонд “13 века България” и се реализира по програмата „Памет за Пловдив”.  

Божидар Здравков не е роден в града под тепетата, но неговото дело като кмет на града, като уважаван общественик и политик, го поставят в първите редици на най-известните и заслужили пловдивчани. Следите на управлението на кмета Б. Здравков и днес са част от облика на Пловдив – един дълъг списък на градено и постигнато през двата му кметски мандата. Той  полага основите на мащабното благоустрояване на града и изграждане на водоснабдяване и канализация, инициира и реализира строителството на общински дом, съдебна палата, мостът „Ландос” над р. Марица, на общински дневни детски домове, старчески дом, дом за просяци, жилища за бездомници, родилен дом, туберкулозна болница,  квартални бани, колодрум, нови хали, изложбени палати на Международния панаир и др. Важен е приносът му за преустройство на съществуващите училища и изграждане на нови, проектирането и изграждането на редица емблематични за града паметници.

За сливенци книгата за Божидар Здравков е интересна и с това, че в периода 1910 – 1912г., с малки прекъсвания, той живее и работи като съдия в нашия град и по неговите думи пребиваването му в Сливен има „съдбоносни последици” за него. Тук се запознава и с бъдещата си съпруга Стела Кутева  - дъщеря на известния сливенски лекар д-р Илия Кутев, тук е и тяхната венчавка на 1 август 1912г.

  В представянето на книгата взеха участие  Надя Фурнаджиева – управител на ИКЛетера”, проф. д-р Радка Колева – съставител и Божидар Здравков – внук.

Начало страница