Начало

 

Среща с писателя Станимир Кискинов

 

         На 29. 11. 2011 г. /вторник/, от 17. 00 ч., в Регионална библиотека Сава Доброплодни се проведе среща с писателя Станимир Кискинов и бе представен романът му Живот в тройка. Езотеричните дневници на ентусиаста.

         Пред над петдесет ценители на съвременната българска проза, своя поглед върху романа представи литературният критик Димитър Бечев.

         Според Бечев романът на Станимир Кискинов е роден по-скоро като резултат от един социологически експеримент, прераснал по законите на художествената творба в разказ с неочакван край, който въплъщава всички морални перипетии, през които трябва да премине модерното съзнание на главния герой в неговия поход на романтичен завоевателен тип Казанова. Авторската амбиция е не да мърмори сърдито като в научен трактат за чувствата на своите герои, а да ни провокира да изживеем по-своему техните страсти, съмнения и любовни трепети в едно живо, забързано, наситено с превратности художествено битие. И още, че Този роман, казвайки ни полунашега много сериозни неща, иска да ни подскаже и това, че любовта може да бъде едновременно и нашият шанс за полет, и нашият кошмар, но в същото време и приятелски ни напомня, че отхвърляйки тежките драперии на нашите илюзии и егоистични стремежи, осъзнавайки органичността на любовта не като анализ, а като синтез, ние успокоени, все пак попадаме в тихата й власт, разтваряме се в успокоеното й лоно, преживяваме себе си като нови личности. С тази идилична картина всеки читател затваря романа на Станимир Кискинов. А дали ще ни преследват наяве и насън тройките на любовта? Човек е свободен, мечтаейки, да извоюва своята свобода или да изкове сам нови окови за своя непримирим дух. Но свободен в своя избор, той би могъл да изживее и своята единствена минута на любовен екстаз, подобно на героя на Кискинов.

         След представянето Станимир Кискинов отговори на много въпроси на публиката свързани с родовите му корени, с пребиваването му в САЩ, за живота му след написването на романа и новите му творчески планове.   Авторът представи и своя интерпретация на учението на Дънов за любовта.

Начало страница