Начало

 

Директорът на РБ “С. Доброплодни” прие свои колеги, партньори в

IX Национален фестивал на детската книга

 

         На 28 май 2007 г. директорът на Регионална библиотека “Сава Доброплодни” – гр. Сливен г-жа Росица Петрова прие директори на училища от Сливен, взели активно участие в провеждането на IX Национален фестивал на детската книга /8-11 май 2007 г./.

         Над двайсет гости присъстваха на срещата, проведена по инициатива на ръководството на библиотеката. Всички директори получиха за училищните библиотеки сувенири с логото на фестивала, както и издания от Деветия фестивал – Сборник с доклади от Кръглата маса тема “Европейски измерения на българската детска литература”, Сборник с наградените творби от националния детски литературен конкурс “Книгата е мой приятел”, както и брошура за “Йордан Радичков – мъдрецът от друга планета”. Произведения на Радичков бяха четени в рамките на най-новата инициатива по време на фестивала – Европейски литературен маратон. Гостите получиха и специалното издание на двуезичната антология “Бисери отронени”, издадена на български и сръбски език, която съдържа любими детски стихове от любими български поетеси. Съставител на книгата е Росица Петрова-Василева, а преводач е известният сръбски писател и журналист Мила Васов.

         Бяха връчени и грамоти за активно участие в Програмата на IX Национален фестивал на детската книга.

         Росица Петрова изрази пред директорите на сливенските училища увереност, че съвместната ни работа ще продължи и занапред и няма да се ограничава само в рамките на фестивала. Според г-жа Петрова, нужно е информация по списъците с книгите за летен прочит да пристига в библиотеката  навреме, за да може и библиотеката своевременно да обезпечава всички търсени книги за своите читатели – ученици.