Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2023 ГОДИНА

 Над четиридесет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2023г., бяха представени на 26 януари /петък/ 2024г., от 17:00ч., в Регионална библиотека Сава Доброплодни, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон.

Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от сливенската регионална библиотека вече повече от тридесет години като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги.

 Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги. В раздел Поезия бяха представени 9 книги с поезия, между които новите поетични книги на вече утвърдените поети Кети Бозукова, Катрин Федина и Бисер Бойчев, както и стихосбирки на Добри Недев, Росен Славилов и Славчо Чанев.

Сред 12 книги включени в раздел Проза са издаденият през 2023г. дебютен роман на Зорница Пачинова Вестоносец от бъдещето и романите Танго с непознат на Анна Малешкова и Въжетата на Орион на Росица Добрева, автобиографичният роман в три части на основателя и дългогодишен председател на Съюза на учените в Сливен доц. Цанко Узунов, както и сборниците с разкази Животът е тълковен речник на Веселина Седларска и Корени на Янко Янков. Литературен факт е и преиздаденият роман Тътени, Кн. 1 от трилогията на Цончо Родев. Бяха представени и есеистичната книга За неизбежната случайност на Иван Ланджев, както и кн.5.на сборника Ичера Завинаги в сърцето.

Три нови детски книги със стихове на сливенски автори са издадени през миналата година и са включени в прегледа 6 приказки в рими и Целувки от мама и нищо ти няма на Петя Александрова, и Сто приятели на двора чакат сутрин баба Дора на Анна Малешкова.

През 2023г. е най-голям броят на издадените книги от раздел Отраслова литература. Те включват монографични изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, родови изследвания, биографии, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, библиографски издания, каталози на изложби, албуми между които: две книги от Дора Куршумова свързани с проучване на бита на традиционни занаяти и ястия от Сливен и региона; монографията Сливенски музикални дейци на акад. Методий Григоров издадена посмъртно; уникалното изследване на Ана Малешкова и Николай Куртев Змейовете митология и реалност; сборника с научни статии издание на РИМСливен Будителският XIX век на българите, посветен на 200-години от рождението на Добри Чинтулов; изследването Дарителството в Сливенския край; проучването Летопис на с. Жельо войвода от Неделчо Митърков; албума История на ромската култура в Сливен под съставителството на Стела Костова и др.

В представянето са включени и няколко издания на  Регионална библиотека Сава Доброплодни. Те са реализирани в рамките на XXV юбилеен Национален фестивал на детската книга - Сливен, 2023: Сборник с доклади от кръгла маса с международно участие Феноменът Национален фестивал на детската книга уникално креативно пространство за деца и творци; Сборник с наградени творби от Национален литературен конкурс От другата страна на вълшебното огледало; каталог Невена Ангелова- изложба илюстрации, както и уникалния сборник с разкази Искааам!: Истории на пораснали деца на писателите носители на Националната награда Константин Константинов в категории за цялостен принос и автор /2004 2022/, с илюстрации от носителите на наградата в категория илюстратор.

Продукцията на сливенските автори по традиция беше представена от Тенко Тенев - поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за раздел поезия/ и от литературния критик Димитър Бечев - директор на Регионална библиотека Г.С.Раковски - гр. Ямбол /за раздел проза/.  Специален гост на вечерта беше писателят Любомир Котев, който представи другият прочит на романа Тътени, първа част от трилогията на Цончо Родев, преиздаден през миналата година, повече от 40г. след първото  издание.

Водещ на представянето беше журналистката Нели Димитрова.

Начало страница