Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2017г.

 

На 26 януари 2018г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон, за двадесети пореден път беше представена книжната продукция на сливенските автори за предходната година. В обзора на книжната продукция бяха включени петдесет и пет книги на автори от Сливен и региона издадени през 2017г. Уникалното по смисъла си литературно събитие, организирано от библиотеката, реализира една основна цел - да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се засили интереса на читателите на библиотеката към творчеството на сливенските автори..

Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги: 10 поетични книги, 24 книги с проза  за възрастни /романи, разкази, повести, новели, есета/, 7 книги с приказки и стихове за деца и 14 специализирани издания - монографични изследвания, изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, архивистика, родови изследвания, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, библиографски издания, албуми, каталози на изложби.

Наред с автори, които чрез творчеството си вече са придобили национална известност, акцент в обзора бяха първите книги на младите, но много талантливи автори като поетите Даниел Тунев, Надежда Батинкова и Анна Чонгорска, които според критиците имат потенциала да продължат литературната слава на Сливен.

Подчертан бе и приносът на библиотеката за обогатяване книжовния живот на Сливен и страната, с реализираните ежегодно от институцията сборници и библиографски издания.

Продукцията на сливенските автори по традиция беше представена от Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за раздел „поезия”/ и от литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека  „Г. С. Раковски” – гр. Ямбол /за раздел „проза”/.

Начало страница