Начало

 

С ИНТЕРЕСНИ ИНИЦИАТИВИ БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАНА 140-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АМЕРИКАНСКИЯ ПИСАТЕЛ ДЖЕК ЛОНДОН

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“- СЛИВЕН

 

          По повод 140 години от рождението на световноизвестния писател Джек Лондон на 27 и 28 януари 2016г. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни бяха проведени открити уроци на английски език с ученици от 12 клас на ГПЗЕ „Захарий Стоянов”.

         Джек Лондон (1876-1916), с вероятно рождено име Джон Грифит Чейни е американски писател, автор на над 50 книги и около двеста разказа, в които увлекателно се описва силата на природата и борбата за оцеляване в трудни условия. Сред най-известните му романи са „Морският вълк“, „Белия зъб“, „Дивото зове“, „Мартин Идън“, „Лунната долина“, „Белю Пушилката“ и др.

         Джек Лондон е роден на 12 януари 1876г. в Сан Франциско.   Детството му преминава в бедност. След завършване на основно образование през 1889г., той започва работа в консервна фабрика.

         По-късно става ловец на стриди, пътува до Япония на борда на шхуна за ловене на тюлени.

         След редица приключения, Джек Лондон се връща към цивилизования живот, завършва средното си образование и през 1896г. е приет в университета на Калифорния. Още на следващата година поради безпаричие прекъсва образованието си. През целия си живот Джек Лондон се самообразова. Той е човек с всестранни интереси. Личната му библиотека наброява 15 000 тома.

         През 1897г. Джек Лондон по време на „златната треска” става златотърсач в Клондайк, като се сдобива с материал за първите си успешни разкази.

         Започва да пише разкази и от 1898г. прави сериозни опити да бъде публикуван – тази негова битка е описана незабравимо в романа му „Мартин Идън“ (1909).

         През 1901 г. социалистическата партия издига кандидатурата на Джек Лондон за кмет на Оуклънд, но изборите спечелва друг кандидат. Тогава Лондон се отдава на упорита писателска дейност, която му донася широка популярност още приживе. Пише както художествени, така и публицистични произведения. Първият му роман “Синът на вълка” е публикуван през 1900 г. А “Дивото зове” (1903) , “Белият зъб” (1906) и “Сияйна зора” (1910) са посрещнати с жив интерес от широката читателска публика.

         Много изследователи смятат, че Джек Лондон е най-добър в късия разказ. Наистина, разказите му са образец за кратка проза с безупречната си конструкция, а романите му често напомнят свързана поредица от разкази.

         Смъртта на Джек Лондон е спорна. Според слухове сред негови съвременници, той се е самоубил. Прахът от тленните му останки е погребан в семпъл гроб в Глен Елън, Калифорния, белязан само от един голям объл камък, обрасъл с мъх.

          Юбилейната годишнина бе отбелязана с прожекции на филмираната версия на книгатаДивото зове на английски език и изложба от произведенията на автора.

         Уроците се организираха по график в Чуждоезиковия център на библиотеката.

 

Начало страница