Начало

26 - 28 СЕПТЕМВРИ – ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” - СЛИВЕН

По традиция, всяка година, в началото на учебната година Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен организира Дни на отворените врати. В програмата са включени различни инициативи представящи възможностите на библиотеката за подпомагане процеса на образование и самообразование на учениците: екскурзии в библиотеката, демонстрации на възможностите за ползване чрез Интернет на пълнотекстови електронни бази данни чрез новата платформа на Електронния каталог на библиотеката, нови книги и помагала в помощ на обучението по различни предмети за отделните класове. В програмата се включват прояви адресирани и към другите категории читатели.

Ученици и граждани, изучаващи чужди езици, ще могат да посетят Чуждоезиковия център на библиотеката. Със специално подготвена презентация ще се представи богатия му книжен фонд и ще бъде отбелязан 26 септември - Европейския ден на езиците.

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа на 6 декември 2001 година. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа. Неговите основни цели са: да осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и разнообрази обхвата на изучаваните езици, за да повиши нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство, да популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст.

В дните на отворени врати, с ученици от първи до четвърти клас от сливенските училища, ще се провеждат забавни часове „Библиотеката – свят пълен с чудеса”.

Интересни презентации и прожекции на филми са подготвени и за учениците, които се интересуват от историята и културното и литературно наследство на нашия град.

На всички почитатели на хубавата българска книга библиотеката предлага среща с писателката Здравка Евтимова на 28 септември /събота/, от 12:00ч.

Здравка Евтимова е родена на 24.07.1959г. в гр. Перник. Завършва английска филология във ВТУ Св. св. Кирил и Методий"(1995). Специализира художествен превод в Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ. Редактор от ноември 2003 г. на българската секция на списание "Muse Apprentice Guild" - Сан Диего, САЩ; от януари 2004 г. - редактор за България на списание "Literature of the Avanteguard"/ Великобритания/, специализирано за кратка проза. Превела е на български език над 25 романа от английски, американски и канадски автори, както и произведения на български писатели на английски език.

Разкази на Здравка Евтимова са публикувани в литературни списания и антологии в 27 страни по света, между които САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Сърбия, Словакия, Германия, Франция, Китай, Япония, Индия, Иран, Полша, Аржентина, Нова Зеландия, Република Южна Африка и др.

Член е на СБП, на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд, и на българския ПЕН-клуб.

В България разказите ѝ са публикувани в сборниците: "Разкази срещу тъга"(1985), "Разкази от сол"(1990), "Разкази за приятели"(1992), "Сълза за десет цента" (1994), „Пернишки разкази” (2012), „Юлски разкази” (2017), „Кръв от къртица” (2005), (2019), „Добрата страна на нещата” (2019). 

Автор е и на романите: "В студената ти сянка, лейди", "На две крачки от мен"(1999), "Линди"(1999), "За теб, за мен"(2003),(2019) "Четвъртък" (2003), „Божество на предатели” публикуван като електронна книга през 2004 г. в САЩ, „Арката”(2007), публикуван в САЩ през 2017г. със заглавие „В града на радостта и мира”,  „В гръб” (2010), „Една и съща река”(2015), „Зелените очи на вятъра”(2018).

Здравка Евтимова е носител на множество национални и международни награди.

В дните на отворени врати информационното обслужване във всички звена на библиотеката е безплатно.   

Начало страница