Начало

ПРЕМИЕРА НА РОМАНА „БЕЖАНЦИ” НА ВЕСЕЛА ЛЯХОВА В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” - СЛИВЕН

 

На 26 септември, от 17:00 ч., в рамките на първия за сезона  Петъчен литературен салон, в Региoнална библиотека „Сава Доброплодни” се състоя премиера на романа на Весела Ляхова „Бежанци” отличен с  Националната литературна награда „Христо Г. Данов” за 2014г. в категория „Роман”.

Весела Ляхова е родена в гр. Пазарджик. Завършва Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски" през 1985г. Живее и работи в София. От 1980г. публикува разкази в централния печат. Автор е на белетристичната книга "До слънцето" (1993), на сборник с новели, на монографичната биография - изследване "Живот мисия”- за проф. д-р Цеко Торбов (2001) и на романа "Бежанци" (2013). Романът "Бежанци" представи България на Международния панаир на книгата и на Първия европейски фестивал на романа в Будапеща (2014).

Романът „Бежанци” описва реални исторически събития: Драмското въстание от 1941г., обезбългаряването на Егейска Македония след Втората световна война, трагичната участ на българското малцинство в Гърция до средата на ХХ век, понесло насилието на всички балкански правителства – турски, гръцки, сръбски, български. Причината за написването на романа Ляхова обяснява така:  „Преди по тази тема се мълчеше поради някакви странни разбирания за добросъседски отношения; ала и днес международната обстановка не е престанала да бъде деликатна. И резултатът е един и същ: българската гледна точка към тези събития остава неизказана. А времето си минава… Загиналите гърци в Драмското въстание имат своите паметници, а българските жертви в същите събития са обречени на забвение.  Никакви политически съображения не могат да оправдаят подобна историческа немара. Страданието на хиляди българи заслужава да бъде осмислено, усвоено, за да се превърне от травма в исторически и емоционален опит..”. Според авторката „ От това би имало поне две преки ползи: от една страна, подхранване на доста ерозиралото чувство за национална консолидация; от друга, използване на последната възможност – ако все още съществува такава – да се засвидетелства на потомците на онези българи, които преди десетилетия са предпочели да останат в родните си места като граждани на гръцката държава, че не са изоставени и че чрез дедите си са част от българското си отечество.”

Книгата беше представена от писателката Екатерина Йосифова. Бяха показани и непубликувани снимки свързани с описаните в романа събития.

Представянето на романа „Бежанци” е част от инициативите на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” посветени на Националната кампания „Чети с мен”.

 

Начало страница