Начало

Успешен старт на инициативите на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен посветени на Националната кампания „Чети с мен”

С Дни на Отворените врати на 24 и 25 септември стартираха инициативите на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”–Сливен посветени на Националната кампания „Чети с мен”. През двата дни библиотеката бе посетена от над 550 деца и тийнейджъри от различни сливенски училища.
Повече от 190 деца посетиха библиотеката на 24 септември. Те се включиха в различни инициативи: образователни екскурзии, викторини и литературни състезания, представления и др. С много желание и ентусиазъм децата от полудневна подготвителна група към ЦДГ„Май”, второкласниците от III ОУ „Д-р Иван Селимински” и V СОУ „П. К. Яворов”, както и други малки читатели на Детския отдел се включиха и в литературен маратон като четоха с удоволствие пред своите съученици откъси от любими български народни приказки, от „Матилда” на Роалд Дал и от „Пипи Дългото чорапче” на Астрид Линдгрен. Заедно с тях четоха и родителите, които ги придружаваха. Най-малката участничка в четенето бе шестгодишната Жаклин Яворова от ЦДГ„Май”.
Над 350 деца и тийнейджъри посетиха Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен на 25 септември - втория ден на Отворените врати. Те се запознаха с новите постъпления във фондовете на библиотеката и предлаганите информационни услуги и се включиха в своеобразен литературен маратон. Шестокласници, седмокласници и единадесетокласници от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” четоха „Малкият принц” на Екзюпери, „До Чикаго и назад” на Алеко Константинов, стихове на Христо Ботев и участваха в специално подготвена литературна викторина. С ученици от III ОУ „Д-р Иван Селимински” и V СОУ „П. К. Яворов” бе проведен забавен час по четене по творби на Ерих Кестнер. Осмокласниците от всички паралелки на ГПЗЕ „Захарий Стоянов” и седмокласници от III ОУ „Д-р Иван Селимински” посетиха Чуждоезиковия център на библиотеката и се включиха в инициативите организирани от библиотеката посветени на Европейския ден на езиците: презентация „Европейски ден на езиците – Единство в многообразието”, литературни състезания, четене в оригинал на откъси от книги на съвременни английски, американски, немски и френски автори.
Резултатите от проведените инициативи в дните на Отворени врати в библиотеката са повече от вдъхновяващи и отново доказват, че сливенските деца са едни от най-четящите в страната, а дългогодишните целенасочени усилия на библиотеката да инициира и организира прояви стимулиращи четенето от най-ранна детска възраст дават своите плодове и заслужават подкрепата на сливенското гражданство.
На 26 септември инициативите на РБ ”Сава Доброплодни” в подкрепа на кампанията „Чети с мен” продължават с премиера на книгата „Бежанци” на Весела Ляхова.
На 28 септември от 11:00 часа в библиотеката ще четат откъси от любимите си книги всички желаещи да се включат в Голямото Национално четене от кампанията „Чети с мен“.

Начало страница