Начало

Успешен старт на инициативите на Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен посветени на Националната кампания Чети с мен

С Дни на Отворените врати на 24 и 25 септември стартираха инициативите на Регионална библиотека Сава ДоброплодниСливен посветени на Националната кампания Чети с мен. През двата дни библиотеката бе посетена от над 550 деца и тийнейджъри от различни сливенски училища.
Повече от 190 деца посетиха библиотеката на 24 септември. Те се включиха в различни инициативи: образователни екскурзии, викторини и литературни състезания, представления и др. С много желание и ентусиазъм децата от полудневна подготвителна група към ЦДГМай, второкласниците от III ОУ Д-р Иван Селимински и V СОУ П. К. Яворов, както и други малки читатели на Детския отдел се включиха и в литературен маратон като четоха с удоволствие пред своите съученици откъси от любими български народни приказки, от Матилда на Роалд Дал и от Пипи Дългото чорапче на Астрид Линдгрен. Заедно с тях четоха и родителите, които ги придружаваха. Най-малката участничка в четенето бе шестгодишната Жаклин Яворова от ЦДГМай.
Над 350 деца и тийнейджъри посетиха Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен на 25 септември - втория ден на Отворените врати. Те се запознаха с новите постъпления във фондовете на библиотеката и предлаганите информационни услуги и се включиха в своеобразен литературен маратон. Шестокласници, седмокласници и единадесетокласници от Хуманитарна гимназия Дамян Дамянов четоха Малкият принц на Екзюпери, До Чикаго и назад на Алеко Константинов, стихове на Христо Ботев и участваха в специално подготвена литературна викторина. С ученици от III ОУ Д-р Иван Селимински и V СОУ П. К. Яворов бе проведен забавен час по четене по творби на Ерих Кестнер. Осмокласниците от всички паралелки на ГПЗЕ Захарий Стоянов и седмокласници от III ОУ Д-р Иван Селимински посетиха Чуждоезиковия център на библиотеката и се включиха в инициативите организирани от библиотеката посветени на Европейския ден на езиците: презентация Европейски ден на езиците Единство в многообразието, литературни състезания, четене в оригинал на откъси от книги на съвременни английски, американски, немски и френски автори.
Резултатите от проведените инициативи в дните на Отворени врати в библиотеката са повече от вдъхновяващи и отново доказват, че сливенските деца са едни от най-четящите в страната, а дългогодишните целенасочени усилия на библиотеката да инициира и организира прояви стимулиращи четенето от най-ранна детска възраст дават своите плодове и заслужават подкрепата на сливенското гражданство.
На 26 септември инициативите на РБ Сава Доброплодни в подкрепа на кампанията Чети с мен продължават с премиера на книгата Бежанци на Весела Ляхова.
На 28 септември от 11:00 часа в библиотеката ще четат откъси от любимите си книги всички желаещи да се включат в Голямото Национално четене от кампанията Чети с мен.

Начало страница