Начало

С ВЪЛНУВАЩ МУЗИКАЛНО-ПОЕТИЧЕН СПЕКТАКЪЛ СТАРТИРА ПРОГРАМАТА НА ОБЩИНА СЛИВЕН ПОСВЕТЕНА НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3 МАРТ

На 26 февруари 2018г., в Държавен куклен театърСливен се проведе музикално-поетичен спектакъл 140 години свобода първата от проявите включени в програмата на общината за отбелязване на Националния празник - 3 март, и 140 годишнината от сключването на Санстефанския мирен договор и обявяването на свободата на България. Спектакълът бе организиран от Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен с подкрепата на община Сливен, Руския културно-информационен център София, Съюза на рускоезичните писатели в България и Държавен куклен театърСливен.

Гости на събитието бяха: Стефан Радев - кмет на община Сливен, Таско Ерменковдепутат, Кирил Воронков   референт за образование и култура в Руския културно-информационен центъргр.София, Наталия Ерменкова председател на Съюза на рускоезичните писатели в България, Бисерка Василева началник на РУ на МОН и др. Въпреки лошото време на него присъстваха културни деятели, журналисти, писатели, читалищни дейци, преподаватели, представители на руската диаспора в града, много граждани.

В началото на спектакъла, с приветствия към присъстващите във връзка с предстоящия Национален празник и знаменателната 140-годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор и освобождението на България се обърнаха кметът на община Сливен Стефан Радев и Кирил Воронков от Руския културно-информационен център в София.

Чрез мултимедиен документален филм беше представено отминалото, но незабравено време на борби и страдания на българския народ довели до обявяването на Руско-турската освободителна война от 1877/1878г., както и подвига на руските войни и българските опълченци извоювали освобождението на България.

В спектакъла бяха включени и стихове на поети от България и Русия, изразили най-ярко преклонението си пред подвига на руските освободители и българските опълченци, както и онова чувство на братство и свързаност между двата народа, което ще остане живо завинаги, въпреки превратностите на времето. Свои стихове прочетоха и поетите от Съюза на Рускоезичните писатели в България гости на събитието: Нико Стоянов, Екатерина Шарипова и Наталия Недялкова. Наталия Ерменкова председател на Съюза поздрави присъстващите със стихотворението си Пиета и представи излезлия само преди дни сборник със стихове 140 солнц свободи, посветен на 140 годишнината от освобождението на България и на подвига на участниците в Руско-турската освободителна война.

Прекрасен завършек на вечерта бяха песните Кукушка, Позови меня и Конь на популярната група Любе в изпълнение на талантливите млади певци Ксения Гребень и Маломир Ингилизов.

Начало страница