Начало

 

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” приключи програмата „Лято в библиотеката – 2011”

 

На 26 август със забавни състезания, игри и много изненади официално бе закрита поредната детска лятна творческа работилница в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“. Имаше разбира се и много песни, танци, фокуси, акробатични номера. За спомен от участието си в разнообразните летни занимания децата получиха от ръководството на библиотеката специални грамоти, както и интересни книжки и други подаръци.

В продължение на два месеца разнообразни тематични занимания, забавни „часове по четене” и курсове за компютърно обучение осмислиха свободното време на над 380 деца от Сливен на възраст от 6 до 11г. Най-малките читатели на регионалната библиотека усвоиха и много нови умения, рисуваха, апликираха, моделираха,  изработваха оригами, пана, моливници, маски, тотеми, рамки за снимки, макети, срещнаха се с професионални художници и писатели и създадоха собствени стихове и приказки.

За първа година в рамките на лятната програма на библиотеката бяха организирани и поредица от безплатни курсове „Първи стъпки в компютърната грамотност” за обучение на деца на възраст от 8 до 10 години. За периода 4.07.-26.08.2011г. бяха проведени 3 курса и бяха обучени 31 деца. Децата получиха обща представа за компютъра, използването и приложението му; придобиха умения за: работа с най-разпространената текстообработка програма Word; работа с външен носител на информация; работа с Internet; регистриране, създаване, изпращане, получаване на e-mail; създаване на Skype за профил; изпращане на текст в прикачен файл и др. Обучението се провеждаше по адаптирана за децата програма от квалифициран инженер – педагог. Интересът към обучението беше много голям, затова ръководството на библиотеката планира провеждането на такива курсове и през учебната година. 

Приключи още една успешна лятна програма на библиотеката насочена към нейните най-малки читатели. Равносметката е - 365 новозаписани читатели в детския отдел само за месеците юли и август. Непрекъснато увеличаващият се брой на най-малките читатели на библиотеката е резултат от активната работа за създаване на интерес към книгите и четенето чрез нетрадиционни форми и методи, от обогатяването на книжния фонд на детския отдел, от разнообразните инициативи, както и от въвеждането на децата по достъпен начин във виртуалния свят чрез усвояване на полезни знания и умения за работа с компютър.

Радващ е фактът, че библиотеката вече е желано място за приятно и смислено прекарване на свободното време за все повече деца от нашия град.

Начало страница