Начало

 

Разнообразни тематични занимания, забавни часове по четене и компютърно обучение за най-малките читатели на Регионална библиотека Сава Доброплодни - Сливен

 

И тази година, в горещите летни ваканционни дни, Регионална библиотека Сава Доброплодни стана притегателно място за най-малките си читатели с проявите от специалната програма Лято в библиотеката.

Програмата стартира на 4 юли 2011 г. и ще продължи до 26 август 2011г. включително (с една седмица прекъсване от 1.08. до 6.08.2011г.). В нея могат да се включат деца на възраст от 7 до 11г.  В рамките на програмата, всеки понеделник, вторник и четвъртък, от 9.30 до 10.30 ч., в Детския отдел на библиотеката се провежда забавен час по четене, в който се четат откъси от любими  книги  от известни детски автори, а всяка  сряда  и петък, от 9.30 ч. до 12.00 ч., децата могат да посещават тематично занимание по избор. И тази година за заниманията са подбрани теми според интересите на децата като целта на организаторите е в среда различна от училищната,  децата да се запознаят с любопитни факти, да чуят загадъчни истории, да се срещнат с известни писатели и художници, да усвоят редица практически умения, да рисуват, апликират, моделират, да се забавляват, да намерят нови приятели, да прекарат смислено лятната ваканция. Интересът към заниманията е много голям и  библиотеката отново се оказа тясна да побере всички желаещи.

От 4.07.2011г., в компютърната зала оборудвана по програма Глобални библиотеки-България, стартира и поредица от курсове Първи стъпки в компютърната грамотност за обучение на деца на възраст от 8 до 10г. Всеки курс е с продължителност 7 дни и е безплатен като групата за обучение е от 10 деца. Програмата включва: придобиване на обща представа за компютъра, използването и приложението му, любопитни факти, термини и информация; начални стъпки за работа с най-разпространената текстообработка програма Word; работа с външен носител на информация; работа с Internet; регистриране, създаване, изпращане, получаване на e-mail; създаване на Skype профил; изпращане на текст в прикачен файл и др. Занятията са комбинация от презентации, упражнения, игри. Обучението се извършва  по адаптирана за децата програма от квалифициран инженер педагог.

За успеха на инициативата говори и факта, че вече се провежда втори курс от програмата, а има кандидати за включване в курсовете и през м.август.

Начало страница