Начало

ПИСАТЕЛКАТА ЗДРАВКА ЕВТИМОВА ЩЕ СЕ СРЕЩНЕ С ЧИТАТЕЛИ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” - СЛИВЕН

 На 28.09.2019г./събота/, в последния ден на Дните на отворени врати в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, на почитателите на стойностната съвременна българска художествена литература ще гостува известната писателка и преводачка Здравка Евтимова. Срещата е с начален час 12:00ч.

Преди известно време около разказа на Здравка Евтимова "Кръв от къртица" се вдигна голям медиен шум по повод публикуването му в американски учебник по литература за осми клас. В социалните мрежи и в медиите се появиха редица разнопосочни коментари. Това накара много българи, които все още не познаваха писателката и творчеството ѝ, да посегнат към нейните романи и сборници с разкази, да ги прочетат и да очакват с интерес всяка нейна нова книга.

Стилът на Здравка Евтимова е разпознаваем в своята уникалност, простота на изказа, драматичност, герои от улицата, аромат на забравени селца и лица от градските низини, в чиито съдби обаче се оглеждат проблемите на цялата ни нация. Затова днес книгите на писателката водят класациите за най-продавани книги на български автори.

Здравка Евтимова завършва английска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1995). Специализира художествен превод в Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ. Редактор от ноември 2003 г. на българската секция на списание "Muse Apprentice Guild" - Сан Диего, САЩ; от януари 2004 г. - редактор за България на списание "Literature of the Avanteguard", специализирано за кратка проза, Великобритания. Превела е над 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения на български писатели на английски език.

Разкази на Здравка Евтимова са публикувани в литературни списания и антологии в 27 страни по света, между които САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Сърбия, Словакия, Германия, Франция, Китай, Япония, Индия, Иран, Полша, Аржентина, Нова Зеландия, Република Южна Африка и др.

Член е на СБП, на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд, и на българския ПЕН-клуб.

В България е издала сборниците с разкази: "Разкази срещу тъга" (1984), "Разкази от сол" (1990), "Разкази за приятели" (1992), "Сълза за десет цента" (1994), „Пернишки разкази” (2012), „Юлски разкази” (2017), „Кръв от къртица” (2005), (2019), „Добрата страна на нещата” (2019). Автор е и на романите: "В студената ти сянка, лейди", "На две крачки от мен" (1999), "Линди" (1999), "За теб, за мен" (2003), (2019) "Четвъртък" (2003), „Божество на предатели” публикуван като електронна книга през 2004 г. в САЩ, „Арката” (2007), публикуван в САЩ през 2017 със заглавие „В града на радостта и мира”,  „В гръб” (2010), „Една и съща река” (2015), „Зелените очи на вятъра” (2018).

Здравка Евтимова е носител на множество национални и международни награди.

Начало страница