Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2018г.

 Четиридесет и седем книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2018 г. бяха представени на 25 януари 2019г., от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон. Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от РБ ”Сава Доброплодни” – Сливен вече повече от двадесет години като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги.

Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги: 12 книги с поезия и проза за възрастни /романи, разкази, повести, новели, есета/, 1 книга с приказки и стихове за деца, и 34 книги с изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, архивистика, родови изследвания, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, албуми, каталози на изложби. Част от изданията, появили се на книжния пазар през изминалата година, вече са имали своята премиера. За други литературният обзор се превърна в първо представяне.

В обзора за раздел „Поезия” специално място бе отделено на най-новата стихосбирка на поетесата Валентина Радинска „Защото е студено", както и на издадените през 2018г. поетични книги на Е.Божидарова, К.Бозукова, А.Малешкова, К.Паскалева, С.Чанев, А.Атанасов и др.

В обзора за раздел ”Проза” бяха изтъкнати достойнствата на издадените през 2018г. прозаични книги на А.Илиев, В.Седларска, А.Малешкова, Г.Маринов, Н.Домусчиев, Щ.Щилиянов, на преработеното и допълнено издание на Камен Васевски „Предишна памет. Спомени за писатели”, както и на сборника с литературна критика на Д.Денев”Съпричастен поглед”.

Специално място в обзора бе отделено и на издадените през 2018г. книги за деца - ”Вълчи патила” на поетесата П.Александрова и на уникалния сборник „Астрономия за деца” на Ив.Гецова.

Представен бе и задълбочен анализ на издадените през 2018г. литературоведски, изкуствоведски, родови и исторически изследвания и дневници, автобиографични сборници и интервюта, сборници с документални материали и библиографски издания.

Специално място бе отделено и на книгата на алпиниста Атанас Скатов „Душата на планината: Манаслу: дневникът на един веган”.

Продукцията на сливенските автори по традиция беше представена от Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за раздел „поезия”/ и от литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека  „Г. С. Раковски” – гр. Ямбол /за раздел „проза”/.

В края на вечерта беше прочетен поздравителен адрес към сливенските автори и организаторите на литературното събитие от РБ ”Сава Доброплодни”, изпратен от народния представител Десислава Танева /ПП ГЕРБ/.

Начало страница