Начало

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ

НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2012г.

 

Петдесет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2012 г. бяха представени на 25 януари от 17. 00 ч. на първия за новата година Петъчен литературен салон в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Превърналото се в традиция събитие празнува своя 15 – годишен юбилей и отново събра на едно място автори, критици и читатели, за да споделят впечатления от новоиздадените книги. Инициативата на библиотеката не цели да се представя задълбочен литературен анализ на издадените книги, а по-скоро да се предизвика читателския интерес към тях, като се акцентира върху постиженията на авторите и новото и различното, коете те предлагат на своите читатели.

Безспорен принос в традицията при обзора на книжната продукция на сливенските автори имат Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол и литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека “Георги С. Раковски” – гр. Ямбол. И тази година те представиха пред публиката своя задълбочен професионален поглед върху прочетенето от тях – не лека задача, предвид броя и жанровото разнообразие на излезлите от печат книги. Прегледът показва, че през миналата година са издадени 9 стихосбирки и 1 антология, както и 35 книги с проза – новели, разкази, спомени, публицистика и литературна критика, историко-краеведски и родови изследвания и сборници, пътеписи, биографични и есеистични издания, изследвания в областта на църковната музика и др. Не са забравени и децата - през 2012г. са издадени и пет детски книги, две от които са на талантливата сливенска поетеса Петя Александрова.

Регионална библиотека “Сава Доброплодни” се отнася с огромно уважение към труда на всички сливенски автори и им благодари за желанието и готовността, с които те й даряват своите новоизлезли книги, с което допринасят за обогатяването на нейните фондове и за запознаването на читателите с новите им творчески постижения.

Начало страница