Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН БЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2021 ГОДИНА

 Над тридесет и пет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2021г., ще бъдат представени на 25 февруари /петък/ 2022г., от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон. По обективни причини – поради ограниченията свързани с пандемията от Ковид, събитието се провежда с известно закъснение и въпреки  интереса към него, са наложени ограничения за публиката - местата в залата ще бъдат заети на 50%.

Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги. В раздел „Поезия” ще бъдат представени 10 книги с поезия, между които най-новите стихосбирки на Бисер Бойчев, Веселина Вихрена, Анна Влахова, Кристиана Станкова-Добрева, Веселин Панайотов, Кирилка Паскалева, Нели Станева, Кети Бозукова, Щилиян Щилиянов.

Сред книгите включени в раздел „Проза” са сборникът с разкази „Гладни сърца” от Веселина Седларска, романите на Добри Недев „Капитанът от мъртвия град” и „Краят на светлината” на Денчо Славов и др.

С три нови детски книги в раздел „Детска литература” е включена Петя Александрова.

През 2021г. е най-голям броят на издадените книги от раздел ”Отраслова литература”. Те включват изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, архивистика, родови изследвания, биографии, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, каталози на изложби, между които: „Сливналии” Кн. 2 на Йорданка Раданчева; сборникът „Ичера – завинаги в сърцето” Ч. 2., със съставител Соня Келеведжиева; изданията на РИМ Сливен: „Антични накити от Регионалния исторически музей”, учебното помагало „Пътешествие във времето. Траките и римската империя” и „Под знамето на свободата: горяните”; родовата хроника „Ние, каракачаните  на Атанас Димитров, изследването „Пътни катастрофи” на Николай Колев, сборникът „Езикова гимназия „Захарий Стоянов” – Сливен: Път през годините: 50 години Езикова гимназия” и др.

Представени бяха и няколко издания на  РБ „Сава Доброплодни”: уникалният био-библиографски указател „Георги Стойков Раковски” – посветен на 200г. от рождението на видния възрожденец и революционер и три издания реализирани в рамките на XXIII Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2021: сборник с доклади от кръгла маса с международно участие „Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето”, сборник с наградени творби от Национален литературен конкурс „Какво ми разказа вятърът”, както и каталог от изложба илюстрации на Катина Пеева – носител на Националната награда „Константин Константинов” – категория „Илюстратор” за 2020г.

Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от библиотеката вече повече от двадесет и пет години като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги.

Продукцията на сливенските автори по традиция бе представена от Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за раздел „поезия”/ и от литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека „Г. С. Раковски” – гр. Ямбол /за раздел „проза”/.

В края на вечерта цветя и поздравителен адрес за събитието бяха връчени от името на депутата от ПГ ГЕРБ Десислава Танева.

Начало страница