Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН БЕ ПРЕДСТАВЕНА КНИЖНАТА ПРОДУКЦИЯ НА СЛИВЕНСКИТЕ АВТОРИ ЗА 2021 ГОДИНА

 Над тридесет и пет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2021г., ще бъдат представени на 25 февруари /петък/ 2022г., от 17:00ч., в Регионална библиотека Сава Доброплодни, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон. По обективни причини поради ограниченията свързани с пандемията от Ковид, събитието се провежда с известно закъснение и въпреки  интереса към него, са наложени ограничения за публиката - местата в залата ще бъдат заети на 50%.

Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги. В раздел Поезия ще бъдат представени 10 книги с поезия, между които най-новите стихосбирки на Бисер Бойчев, Веселина Вихрена, Анна Влахова, Кристиана Станкова-Добрева, Веселин Панайотов, Кирилка Паскалева, Нели Станева, Кети Бозукова, Щилиян Щилиянов.

Сред книгите включени в раздел Проза са сборникът с разкази Гладни сърца от Веселина Седларска, романите на Добри Недев Капитанът от мъртвия град и Краят на светлината на Денчо Славов и др.

С три нови детски книги в раздел Детска литература е включена Петя Александрова.

През 2021г. е най-голям броят на издадените книги от раздел Отраслова литература. Те включват изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, архивистика, родови изследвания, биографии, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, каталози на изложби, между които: Сливналии Кн. 2 на Йорданка Раданчева; сборникът Ичера завинаги в сърцето Ч. 2., със съставител Соня Келеведжиева; изданията на РИМ Сливен: Антични накити от Регионалния исторически музей, учебното помагало Пътешествие във времето. Траките и римската империя и Под знамето на свободата: горяните; родовата хроника Ние, каракачаните  на Атанас Димитров, изследването Пътни катастрофи на Николай Колев, сборникът Езикова гимназия Захарий Стоянов Сливен: Път през годините: 50 години Езикова гимназия и др.

Представени бяха и няколко издания на  РБ Сава Доброплодни: уникалният био-библиографски указател Георги Стойков Раковски посветен на 200г. от рождението на видния възрожденец и революционер и три издания реализирани в рамките на XXIII Национален фестивал на детската книга Сливен, 2021: сборник с доклади от кръгла маса с международно участие Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето, сборник с наградени творби от Национален литературен конкурс Какво ми разказа вятърът, както и каталог от изложба илюстрации на Катина Пеева носител на Националната награда Константин Константинов категория Илюстратор за 2020г.

Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от библиотеката вече повече от двадесет и пет години като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги.

Продукцията на сливенските автори по традиция бе представена от Тенко Тенев поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за раздел поезия/ и от литературния критик Димитър Бечев директор на Регионална библиотека Г. С. Раковски гр. Ямбол /за раздел проза/.

В края на вечерта цветя и поздравителен адрес за събитието бяха връчени от името на депутата от ПГ ГЕРБ Десислава Танева.

Начало страница