Начало

 

РБ “С. Доброплодни” представи книжната продукция

на сливенски автори за 2008 г.

 

Над  40 книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2008 г., бяха представени на първия за новата година Петъчен литературен салон в Регионална библиотека “Сава Доброплодни” на 30 - ти януари. По създадена вече традиция, за единасесети път в библиотеката се срещнаха автори, критици и читатели, за да споделят размисли и впечатления от новите книги. Преди началото на срещата с едноминутно мълчание бе почетена паметта на поетесата Евгения Генова.

Десет стихосбирки - любовна лирика, социална поезия и сборници,  насочени към млади и възрастни почитатели на римуваното слово, бяха издадени през изминалата година. Каталогът попълниха  над  30 книги с проза – художествена  и отраслева литература: историко-краеведски изследвания и сборници, пътеписи, биографични и есеистични, както и близки до философските текстове. Сред авторите са утвърдени писатели, както  и творци от други области на изкуството, чиито книги впечатлиха със своята искреност и творческа смелост.  Мнозина от тях бяха представени и книгите им имаха своята премиера в Сливен тъкмо в Регионалната библиотека.  Сред включените в представянето книги  бе и тази на Н. В. Пр. Йоаникий, Митрополит Сливенски Духовни напътствия за покаяние и изповед /София, Синодално издателство/. Част от издадените миналата година книги на местни автори  носят печата на сливенските издателски къщи Жажда, Обнова, Компас,  както и на утвърдени в бранша национални издателства.  

През миналата година и Регионална библиотека Сава Доброплодни реализира четири издания: сборник с наградените творби от Националния литературен конкурс на деца-участници в Х Национален фестивал на детската книга, сборник с докладите от Кръглата маса на тема «Детската книга на XXI век и нейните читатели» от миналогодишния фестивал, двуезично издание за библиотеката /на български и английски език/ и юбилеен вестник «Десет години Национален фестиал на детската книга».

Продукцията на сливенските автори емоционално и с намигване към пишещите и четящите представиха Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол,  и литературният критик Димитър Бечев – директор на Областната библиотека “Георги Раковски” – гр. Ямбол. Събитието е включено в културния календар на Община Сливен.