Начало

С ХУДОЖЕСТВЕНО-ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА И ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР С ПРЕМИЕРА НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ „ЖИВОТЪТ, КОЙТО ИСКАХ ДА БЪДЕ ПОЕМА“, ПОСВЕТЕНИ НА ЖИВОТА И ТВОЧЕСТВОТО НА ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА, В СЛИВЕН ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАНА 130-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОЕТЕСАТА

На 24 октомври 2023г., в гр.Сливен, с откриването на художествено-документална изложба и творческа вечер с премиера на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“, посветени на живота и творчеството на Елисавета Багряна, тържествено ще бъде отбелязана 130-годишнината от рождението на голямата българска поетеса. Проявите се организират от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ с подкрепата на община Сливен и са част от официалната програма за отбелязване на празника на града – Димитровден.

Макар че е родена в София и е живяла в Сливен за кратък период от време, Багряна наричаше именно Сливен свой „роден“ град. И както подчертаваше самата тя:  „Темата Сливен се явява отново и отново в моите стихове. Все едно дали е моментна или цялостна атмосфера, но непременно се явява, защото аз съм закърмена с духа на този град… В него се родих като поетеса, в него написах първите си стихове. Не мога да забравя и природата на този град, острия релеф на Сините скали, лудия бяг на ветровете от трите дефилета, малката къща с джамлък на дедите ми, образите на моите близки, незагасналия юначен пламък в очите на моите съграждани и приятели…

Събитията посветени на годишнината на поетесата са не само признание към нейния поетичен талант и огромното й творчество, получило широко разпространение и извън пределите на България, но и на любовта й към Сливен, намерила израз във великолепни творби, които ще вълнуват и идните поколения и ще ги карат да се гордеят с родния град

Художествено-документалната изложба „Елисавета Багряна - вечно търсеща и винаги вярна на себе си“ се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен в партньорство с Национална библиотека “Св.св. Кирил и Методий“ - София, Софийска градска художествена галерия - София, Регионална библиотека „П.Р.Славейков“ - Велико Търново, Държавен архив - Сливен и др. организации и представя ръкописи, оригинални документи, писма, снимки, първи публикации в периодичния печат и книги на поетесата, графични рисунки, както и портрета на Елисавета Багряна на художника Марин Подмолов, от фонда на СГХГ-София. Изложбата ще бъде открита в 16:00ч., в централното фоайе на сградата на регионалната библиотека. Тя може да бъде посетена до 1.11.2023г. вкл.

 

 

От 17:30ч., в зала Сливен, 130-годишнината от рождението на Багряна ще бъде отбелязана с творческа вечер и ще се състои премиерата на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“. Вечерта се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ с подкрепата на община Сливен.

Филмът „Животът, който исках да бъде поема“ е по идея и сценарий на д-р Росица Петрова – Василева и режисьора Христо Симеонов, с участието на актьорите Елена Петрова и Христо Христов Симеонов и е продуциран от РБ „Сава Доброплодни“. Снимките за филма са реализирани със съдействието на фонд „13 века България“. Сценарият е изграден върху много автентични документални материали, спомени и интервюта на поетесата и дава друг, непредубеден поглед върху нейния живот и дело. През целия й живот, наред с възхитата и обожанието, към Багряна се насочва и много злоба. Обвиняват я, че е близка до двореца, наричат я буржоазна поетеса, винят я за дългата раздяла с детето й, за осъждането на Вапцаров, и за какво ли още не. В същото време я ухажват – защото всяка власт иска да се украси с  таланта й. Във филма не се акцентира на тези мъчителни моменти, защото самата поетеса не обича да ги споделя и коментира. Въпреки огорченията, тя с достойнство подминава откровените лъжи и клевети и не се обяснява, и не доказва своята истина.

След премиерата на филма ще прозвучат и любими класически произведения на поетесата в изпълнение на квартет „ГеоМарЧаЛо“ и песни по нейни текстове изпълнени от Богомила Цекова.

Начало страница