Начало

С ХУДОЖЕСТВЕНО-ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА И ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР С ПРЕМИЕРА НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ „ЖИВОТЪТ, КОЙТО ИСКАХ ДА БЪДЕ ПОЕМА“, В СЛИВЕН  БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАНА 130-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА

На 24 октомври 2023г., в гр.Сливен, с откриването на художествено-документална изложба и творческа вечер с премиера на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“, посветени на живота и творчеството на Елисавета Багряна, тържествено беше отбелязана 130-годишнината от рождението на голямата българска поетеса. Проявите бяха организирани от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ с подкрепата на община Сливен и са част от официалната програма за отбелязване на празника на града – Димитровден. Специални гости на събитията бяха министърът на културата Кръстю Кръстев, и Амелия Гешева –зам.-министър на културата

Събитията посветени на годишнината на поетесата са не само признание към нейния поетичен талант и огромното й творчество, получило широко разпространение и извън пределите на България, но и на любовта й към Сливен, който тя наричаше свой „роден“ град. Темата Сливен е намерила израз във нейни великолепни творби, които ще вълнуват и идните поколения и ще ги карат да се гордеят с родния град

Художествено-документалната изложба „Елисавета Багряна - вечно търсеща и винаги вярна на себе си“ се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен в партньорство с Национална библиотека “Св.св. Кирил и Методий“ - София, Софийска градска художествена галерия - София, Регионална библиотека „П.Р.Славейков“ - Велико Търново, Държавен архив - Сливен и др. организации и представя ръкописи, оригинални документи, писма, снимки, първи публикации в периодичния печат и книги на поетесата, графични рисунки, както и портрета на Елисавета Багряна на художника Марин Подмолов, от фонда на СГХГ-София. Изложбата беше открита в 16:00ч., в централното фоайе на сградата на регионалната библиотека от Пепа Чиликова – заместник-кмет на община Сливен. Директорът на библиотеката, д-р Росица Петрова-Василева,  представи най-интересните документи в експозицията и съобщи за интересно дарение от документи, писма и снимки от личния архив на поетесата получено в културната институция от съпругата на биографа на Багряна - проф.Иван Сарандев. Гости на събитието бяха проф. дфн Иванка Янкова /УниБИТ-София/, доц. д-р Калина Иванова-директор на РБ“П.Р.Славейков“ - Велико Търново, г-р Иван Александров - ОбС-гр.Велико Търново, Ваня Койчева - началник на ДА-Сливен, Марина Иванова експерт от Исторически архив към НБКМ-София, историци, библиотечни специалисти и др.

От 17:30ч., в препълнената зала „Сливен“, 130-годишнината от рождението на Багряна беше отбелязана с творческа вечер и се състоя премиерата на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“. Вечерта беше организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ с подкрепата на община Сливен.

Филмът „Животът, който исках да бъде поема“ е по идея и сценарий на д-р Росица Петрова – Василева, - директор на РБ “Сава Доброплодни“-Сливен и режисьора Христо Симеонов, с участието на актьорите Елена Петрова и Христо Христов Симеонов и е продуциран от РБ „Сава Доброплодни“. Снимките за филма са реализирани със съдействието на фонд „13 века България“. Сценарият е изграден върху много автентични документални материали, спомени и интервюта на поетесата и дава друг, непредубеден поглед върху нейния живот и дело. След премиерата на филма прозвучаха и любими класически произведения на поетесата в изпълнение на квартет „ГеоМарЧаЛо“ и песни по нейни текстове изпълнени от Богомила Цекова.

         В края на вечерта, с вълнуващо слово към присъстващите в залата се обърна министърът на културата Кръстю Кръстев: „Страшно съм развълнуван и щастлив, че има град, има хора, които засвидетелстват своята любов към българската култура, към великите си творци и Сливен наистина е щастлив град, че има такива творци като Елисавета Багряна. Толкова красиви неща бяха показани тази вечер, толкова красиви думи, написани от тази велика жена, от тази велика българка, от тази световна поетеса, с която се гордеем всички, гордее се цяла България, бяха припомнени“.

 Министър Кръстю Кръстев поздрави ръководството и екипа на регионалната библиотека, благодарение на които, сливенската публика се докосва до един пълен, истински и жив портрет на Елисавета Багряна. И добави: „Сливен е истински и жив град и има още много какво да даде на българската култура“. Министърът пожела на жителите и творците на града в навечерието на неговия празник – Димитровден, много здраве и творческо вдъхновение.

По време на визитата си министърът на културата К.Кръстев и А.Гешева-зам.-министър на културата посетиха регионалната библиотека и се срещнаха с нейния директор – д-р Росица Петрова-Василева. Министърът на културата изказа възхищението си от опазването на автентичния вид на сградата, състоянието на материалната база, създадените отлични условия за работа на потребителите,  работата с деца, модерните форми на обслужване, уникалния Национален фестивал на детската книга и други културни събития. Обсъдени бяха и предстоящи национални проекти в библиотечната сфера.

Начало страница