Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН ЩЕ СЕ СЪСТОИ ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР НЕКА ВИНАГИ ДА ИМА УТРЕ ПОСВЕТЕНА НА ТВОРЧЕСТВОТО НА ВАНЯ ВЕЛЕВА          

На 25 юни /вторник/ 2024г., от 17:30ч., в Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен ще се състои литературна вечер под надслов Нека винаги да има утре, посветена на творчеството на поетесата Ваня Велева във връзка с нейната 60-годишнина.

Ваня Велева е родена на 27 октомври 1963г. Завършила е педагогика в Пловдивския университет Паисий Хилендарски. Живее и твори в гр.Ямбол.

Работила е като учител, журналист, PR, водещ на публицистични предавания в регионална телевизия, кореспондент на национални медии. Автор е на кратки разкази, есета, поезия. Издала е пет стихосбирки: Пейзаж без грим или 38 камъчета в обувката (2002), Телеграми на душата(2013), Редактиран акварел или 55 лирични ескиза(2018), Шепа светулки(2019), Невеста на вятър (2023) и на две книги с разкази - Ало, Пепеляшка съм(1922) и Вълчи храм(2024).

От няколко години е изкушена от живописта и нейни творби са представени в четири самостоятелни и няколко общи изложби на СБХ.

През годините Ваня Велева е отличена с десетки награди от национални литературни конкурси, като само през 2023г. има тринайсет призови места и още една награда тази година.

През 2022г. е отличена с Почетен знак на община Ямбол за принос в развитието на културата.

Член е на Съюза на българските писатели.

Ваня Велева е ерудиран и талантлив разказвач, както и лиричен и чувствен поет. Нейните стихове очертават един индивидуален, мъдър и мислещ поетичен глас устремен към дълбоките води на себепознанието, към смисъла на живота и любовта и към оня единствен хоризонт, даващ смисъл и посока на човешкото битие. Оригинална и различна е и нейната проза.

Обзор на творчеството на Ваня Велева ще представи литературният критик Димитър Бечев, а поетът Тенко Тенев председател на Дружеството на писателите в гр.Ямбол ще направи свой прочит на поезията ѝ.

Рецитал по стихове на поетесата ще изпълни актрисата Мария Манолова. Ще звучи и класическа музика в изпълнение на младите музикантки Диана Димитрова и Симона Маринова от дует Парадокс. Водещ на вечерта ще бъде актьорът Христо Симеонов.

Ваня Велева е надарена от създателя с още един талант - тя рисува света не само с думи, но и в красиви платна, които вълнуват, вдъхновяват, носят радост и надежда. След литературната вечер в  централното фоайе на библиотеката ще бъде открита изложба от нейни  живописни творби, която може да бъде посетена до 5.07.2024г.

Една вълнуваща вечер с много поезия, музика и живопис очаква своята публика в регионалната библиотека в навечерието на лятото.  

Начало страница