Начало

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА
САВА ДОБРОПЛОДНИ СЛИВЕН
СТАРТИРА ДЕТСКА ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА
ЛЯТО В БИБЛИОТЕКАТА - 2022

Лятната ваканция е времето, което всички деца чакат с нетърпение. За децата ваканцията е време за игри и забавления, за творчески експерименти, за срещи с нови приятели, за приключения и приятни изживявания. Но и време, в което те обичат да четат, да се срещат с чудния и магичен свят на словото, на красивото, художествено слово. Когато четат, безграничната детска фантазия ги пренася в миналото и в бъдещето, в различни кътчета по света, в неизследвани космически пространства, в нови неподозирани простори на общуване... Децата обагрят със собствени чувства и значения, със свои душевни изживявания фантазният свят от прочетеното, те съпреживяват живота на героите от книгите и стават  неизмерно по-смели, отзивчиви и добри.

За да направи ваканцията на малките си читатели весела, забавна и неповторима, след едногодишно прекъсване заради пандемичната обстановка в страната, за двадесет и пета година Регионална библиотека Сава Доброплодни Сливен организира творческа работилница Лято в библиотеката. По традиция Лятната работилница се провежда през месец юли, всеки работен ден от 9:00 до 12:00ч. Тази година инициативата ще стартира на 4 юли и ще продължи до 29 юли 2022г. включително. В нея могат да се включат деца на възраст от 7 до 10г. - читатели на библиотеката.

В рамките на програмата, всеки ден от 9.00 до 10.30 ч., ще се провежда забавен час по четене, в който ще се четат откъси от книги на популярни и обичани български и чужди детски автори, а от 10.30 ч. до 12.00 ч., децата могат да се включат в тематично занимание по избор.

В организираните тематични занимания, чрез интересни презентации, разкази, беседи, прожекции на филми, образователни игри, децата ще научат любопитни факти за историята на библиотеките; ще проследят възникването и развитието на книгоиздаването от глинените плочки и папирусите до печатната книга; ще се впуснат във вълнуващи пътешествия в историята на нашия град Сливен от древността до наши дни и ще се запознаят с неговите герои и символи, както и с природните феномени, и с растителния и животинския свят под лазурното небе на Сините камъни. Ще се организират и екскурзии и посещения на музеи, паметници и природни обекти.

Чрез литературно пътешествие посветено на най-известните поети и писатели родени в Сливен, по забавен и интересен начин децата ще се запознаят с живота и творчеството на Добри Чинтулов, Константин Константинов, Елисавета Багряна, Станка Пенчева и др.  

И тази година в тематичните занимания не са пропуснати любопитни за децата теми като: Чудеса и вълшебства - и аз искам да стана вълшебник", Рицарите герои на честта и благородството, Всички пирати на борда, Светът на динозаврите, Какво знаем за птиците?, Пътешествие в подводния свят, Да полетим в Космоса - пътешествие из космическите пространства, Историята на оригами и др.За да се поощри креативността на децата ще бъде организиран и Щаб за забавни идеи.

Всички знаем, че децата обичат кукли. Особено момичетата. Затова в програмата са включени и занимания посветени на историята и изработването на театрални кукли. В единствения в България Музей на театралните кукли на любими литературни герои изработени от деца, който се намира в библиотеката, малчуганите ще могат да се запознаят със завидната колекция от над 2000 експоната и да се включат в изработването на кукли, каквито въображението им роди.  С тях ще се представят и театрални представления, в които актьори ще бъдат децата.

В предвидените в програмата практически занимания децата ще рисуват, апликират, моделират, ще съчиняват свои приказки, ще пеят, ще танцуват, ще усвоят и редица практически умения за изработване на оригами, маски, амулети, карти на съкровища, книгоразделители, картички, къщички за птици и др. За творческите задачи по рисуване с децата ще работи и аниматор-художник.

Вълнуващ момент за участниците в детската работилница ще бъдат и организираните срещи със съвременни български детски писатели приятели на библиотеката и на Националния фестивал на детската книга.

По традиция лятната творческа работилница ще приключи на 29 юли със специално тържество Ден на талантите и бал с приказни герои.

Записванията на децата за включване в творческата работилница се извършват в Детския отдел на библиотеката до запълване на планираните места.

Начало страница